A Zelna Borbár és Vinotéka tavaly nyáron nyitott Balatonfüreden, a Zákonyi Ferenc utca megújuló részén. A Zelna Borászat első, saját borbárjában kap helyet a Füredi Borszakkör, ahol nem csak fogyaszthatjuk a jobbnál-jobb tételeket, de hasznos tudást is szerezhetünk róluk.
A szakköri foglalkozásokkal egy olyan kóstolósorozat indul, ahol nemcsak dűlőkről, évjáratokról vagy a borvidék jellegzetességeiről esik szó, hanem egészen az alapokig áshatunk. A cél, hogy jó hangulatban sok érdekes információt, a mindennapokban is hasznosítható tudást szerezzünk, a szakmai kliséket messzire kerülve.
Borokat kóstolhatunk – alkalmanként legalább hatot –, de úgy, hogy közben részletesen végigvesszük, mire érdemes figyelni kóstoláskor, hogyan lehet könnyedén elemezni egy bort, mikor milyen pohárból jó kóstolni, hogyan tudjuk megkülönböztetni a fajtákat, vagy épp hogyan készül a pezsgő.
Februárban és márciusban, összesen négy alkalommal lesz Borszakkör, ahol 2-3 órában egy-egy érdekes témát járnak körbe a résztvevőkkel.
Február 12-én az első alkalom témája a Kóstolj bele!, ahol elsősorban arról lesz szó, hogyan lehet eldönteni, hogy egy bor jó vagy sem?
Február 26-án az Ismerem a fajtád témakörét járják körbe, megismerkedve a jellegzetes illat- és ízjegyekkel, amik segítenek felismerni a bor fajtáját.
Március 11-e témája – mi más? – , mint a Balaton – ahol a rizling az úr. Ezen az alkalmon a környék változatos termőhelyeiről és azok borairól lesz szó, kiemelve az olaszrizlinget.
Végül március 26-án, egy csütörtöki napon kerül sor az utolsó foglalkozásra Hadd pukkanjon! címmel, amelyen a pezsgő, a habzóbor és a gyögyözőborról lesz szó.
A borszakköri alkalmakra külön-külön is lehet menni, de akit minden boros témakör érdekel, akár bérletet is válthat mind a négy alkalomra.
Különleges és üdítő programot ígér mindegyik alkalom, ahol nem csupán belekóstolhatunk a finom szőlőnedűkbe, de számos hasznos információt is megtudhatunk róluk. Borbolondoknak szinte kötelező.
Nyitókép: Zelna Borászat