2020.02.16. 19:00
Rajzokkal is lehet fizetni a süteményekért a füredi GasztroPikniken
Tudtad, hogy János Vitéz idén 175 éves? Erről megemlékezve a GasztroPiknik szervezői egy ehhez kapcsolódó rajzpályázattal kedveskednek a gyerekeknek.

Balatonfüreden tartják szökőnapon azt a különleges eseményt, ahová 16 országos hírű étterem és 13 pincészet települ ki egy napra. A helyi GasztroPiknik különlegessége, hogy a gyerekek itt rajzaikkal is fizethetnek, amíg szüleik kóstolókon vesznek részt!

A legtöbb kulináris rendezvényen a szülők számára az egyik legnagyobb gond az, hogy nehezen tudják lefoglalni a gyerekeket, amíg a felnőttek új ízekkel ismerkednek.
— A kicsik megelégszenek egy-egy falattal, de felnőttek órákig is foglalkozhatnak azzal, milyen finomságok kerülnek az asztalukra. Most az ínyenc szülőknek lehet segítség az az akció, amelyet a Balatoni Kör füredi rendezvényén hirdettek meg. Itt az ovisok rajzaikkal is fizethetnek egy bizonyos süteményért — mondta Varga László, a Balatoni Kör tagja.

A szervezők felhívása így szól: „Képzeld el, hogy milyen lenne János vitéz, ha a Balatonon élne. Rajzold le a balatoni huszárokat! De akár a tó körül élő sárkányokat is papírra vetheted! Lerajzolhatod azt is, mit esznek a balatoni huszárok, hogy egészségesek és erősek legyenek.”

A GasztroPiknik egy korábbi eseménye, a kép jobb oldalán Varga László, a Balatoni Kör tagja (Fotó: Balatoni Kör/Nádudvari Photo)

— A rajzpályázattal arra szeretnénk emlékezni, hogy 175 éve, 1845. március 6-án jelent meg Petőfi Sándor elbeszélő költeményének, a János vitéznek első kiadása. Az eseménnyel arra is felhívjuk a figyelmet, hogy tavaly elkészült Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz teljes körű restaurálása. A munkálatok a Filmarchívum és a Filmlabor együttműködésében valósultak meg. A rajzfilmet ma is minden kisgyermekes családnak érdemes közösen megnéznie — tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

A pályázatra olyan rajzokat várnak, amelyek a gyerekek fantáziájában élnek János vitézről, a huszárokról és a műben olvasható más szereplőkről. A pályázat érdekessége, hogy minden gyermek saját rajzát „fizetőeszközül” használja a február 29-én tartandó GasztroPikniken. Itt a gyerekek alkotása beváltható egy különleges süteményre, az úgynevezett „sárkányeledelre”, amelyet a balatoni mesehős, Füred Kapitány és a Rama Jótékonysági Receptműhely útmutatásai alapján készítenek el.

János Vitéz sárkánnyal (Fotó: a kiadó fotója)

Miért pont sárkányeledelt kapnak a gyerekek?

János vitéz egyik ellenfele is egy sárkány volt Petőfi Sándor verses meséjében. Ráadásul a balatoni sárkányeledel készítésének más „valós alapja” is van. Egy balatoni legenda úgy tartja, hogy a Bakony erdejében élt egy 24 fejű sárkány. Ez a sárkány naponta 24 lányt falt fel, ha pedig nem kapta meg őket, hatalmas pusztítást végzett. Amikor a helyi hősnek, Balatonnak kedvese került sorra, a fiú úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival, amit egy forrás megtöltött vízzel – így keletkezett a monda szerint a tó. Balaton később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsó fejjel együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a szerelme ezt megtudta, ő maga is a vízbe vetette magát – együtt nyugszanak azóta is a tóban. A helyiek a vitéz iránti tiszteletből nevezték el a tavat Balatonnak.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva