likeBalaton.hu | 2024.05.17. 14:00
Sinatra és Picasso is a Balatonfüreden díjazott autó egy példányát vezette
A sztárok autója nyerte az idei szépségversenyt Balatonfüreden.

Az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett Concours d’Elegance szépségversenyen a világ legismertebb ritka autói és motorja népesítették be a balatonfüredi Tagore Sétányt.

Festői környezetben és szikrázó napsütésben közel 20 ezer veteránrajongó csodálhatta meg a csillogó villogó matuzsálemi remekműveket. A külföldi gyűjtők mellett a magyarok is szép számmal képviseltették magukat a mintegy 50 autót és 20 motorbiciklit felvonultató régi hagyományokra visszatekintő szépségversenyen.

A nemzetközi szakmai zsűri döntését a szépség és az elegancia valamint az eredetiség határozta meg. A kiállítás nagydíját – best of show – az 1963-ban gyártott Facel Vega II, a francia autógyártás büszkesége nyerte. Arisztokratikus megjelenése, egyedülálló, különleges kidolgozása és kívül belül gyönyörű élénk kék színe lenyűgözte zsűrit és a látogatókat egyaránt.

Mindössze 183 példányt gyártottak, és közülük csak egy, a mostani győztes került magyarországi gyűjteménybe, Kaáli Géza professzor dörgicsei Auto-Motor Múzeumába. Szinte az összes ilyen autót híres ember vásárolták meg, olyanok mint Ringo Starr, Tony Curtis, Pablo Picasso, Frank Sinatra, Christian Dior, Yves Montand, Herbert von Karajan, Debbie Reynolds, vagy a perzsa sah.

A Facel Vega II

A Facel Vega II, amelyet 1963-ban gyártottak, a francia autóipari luxus és teljesítmény egyik kiemelkedő példája. Ez az autó elegáns kialakításáról és erőteljes műszaki megoldásairól híres. A karcsú, aerodinamikus dizájn sima vonalakkal és kifinomult megjelenéssel rendelkezik, amely a 1960-as évek autópiacának eleganciáját tükrözi. Az autó jellegzetes orrát széles hűtőrács és dupla fényszórók jellemzik, amelyek bátor és kifinomult megjelenést kölcsönöznek neki.

A Facel Vega II belső tere ugyanolyan lenyűgöző, bőr kárpitozással és finom fa díszítéssel rendelkezik. A részletekre való odafigyelés kiterjed a műszerfalra és a vezérlőkre is, amelyek funkcionálisak és stílusosak egyaránt. Az ülések kialakítása kényelmet biztosít, kellemes vezetési élményt nyújtva a sofőrnek és az utasoknak egyaránt. A motorháztető alatt egy erőteljes Chrysler V8-as motor található, amely jelentős lóerőt képes előállítani, lenyűgöző gyorsulást és végsebességet biztosítva az autónak. Az autó kiváló kezelhetőségéről és sima menetéről ismert, köszönhetően fejlett felfüggesztési rendszerének és precíz mérnöki megoldásainak.

A Facel Vega II ritka jármű, amelyből csak korlátozott számú példány készült. Ez az exkluzivitás növeli vonzerejét, és ma különösen keresett gyűjtői darabnak számít. Ez a modell jelentős korszakot képvisel az autóipar történetében, amikor a luxus és a teljesítmény voltak a legfontosabbak. Gyakran ünneplik francia dizájn eleganciájának és amerikai izomerejének kombinációja miatt, köszönhetően a Chrysler motornak. A Facel Vega, a gyártó, egy jelentős francia autógyártó volt, amely a csúcsminőségű luxusautók gyártásáról volt ismert. A Facel Vega II-t a márka egyik mesterművének tekintik, amely a tervezés és mérnöki tudás csúcsát testesíti meg.

Az 1963-as Facel Vega II klasszikus példája a luxusnak és a teljesítménynek az autóiparban. Karcsú dizájnjának, luxus belső terének és erőteljes motorjának köszönhetően a 1960-as évek egyik legjelentősebb autója, amelyet a gyűjtők és az autós rajongók egyaránt nagyra értékelnek.

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: MTI/OTS

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva