likeBalaton.hu | 2024.05.13. 12:00
A Principessa nyerte a Balatoni Évadnyitó Kékszalag Port Nagydíjat
Május 11-én hivatalosan is megnyitották a balatoni vitorlás szezont. A Balatonfüreden tartott ünnepség után rekordszámú nevezővel elrajtolt a 2024-es Balatoni Évadnyitó verseny. Az ismert hajóépítő, Soponyai Géza emlékére minden hajó fekete gyászszalagot kötött fel.

A balatonfüredi Vitorlás téren tartott ünnepséggel indult a hivatalos balatoni szezon, a korábbi évekhez hasonlóan megkoszorúzták a tavat a „korelnök” Kishamis fedélzetéről, a Himnusz hangjaira vonták fel vitorláikat a füredi móló mellett felsorakozott klasszikus hajók – tudósít a hunsail.hu.

– Az idei év több tekintetben is mérföldkő, amellett, hogy csaknem kerek évszámhoz értünk, ez az ünnepség a magyar vitorlázás fennállásának talán legizgalmasabb évadjának megnyitója, közös álmainkról most talán ennyi is elegendő. Az őszi tisztújítás erős értékválasztás lehet a közös életünkben – mondta a vitorlabontón Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke. – És sajnos mérföldkő abban tekintetben is, hogy be kell töltenünk azt az űrt, amit az egyik legerősebb kohézióteremtő társunk távozása hagyott – tette hozzá az elnök.

Soponyai Géza emlékére minden hajó fekete gyászszalagot kötött fel

Idén más volt az évad nyitása, mint eddig bármikor. Sopira emlékezve a szervező Magyar Vitorlás Szövetség megváltoztatta a régóta változatlan rajteljárást:

a Sopi által épített NAU-hajók, valamint az 50-es cirkálók (amely osztály újbóli életre keltésében elvitathatatlan a szerepe) a hivatalos 12 órás rajt előtt, 11:45-kor vágtak neki az évadnyitó regattának.

A Sopi-hajók rajtját követően a többi egység számára szekcionált rajttal vette kezdetét a végig gyenge szélben zajlott verseny, majd a mezőny kettévált, sokan a déli part, illetve vízközép felé vették az irányt, kevesebben az északi partot preferálták a kezdetekben még 5 csomóval fújó, majd 2-3 csomósra mérséklődő keleti- északkelti szélben.

Az első, alsóörsi pályajelnél kiderült, hogy a déli part volt a nyerő, az első helyen ugyanis a jobbra nyitó Avatar II. – amelyet Soponyai Hunor kormányzott és eredeti legénységével vitorlázott – vette elsőnek az ugyancsak délről érkező Prospex-Delta nagykatamarán előtt.

Az Avatar II. a Principessa mögé szorult

A fokozatosan gyengülő szélben a magas árbocokkal még stabilan haladtak a nagyobb hajók, de Szalontai Tamás versenyvezető úgy döntött, hogy az egytestű hajók számára pályarövidítést rendel el és a tihanyi kapunál befuttatja őket. Így az időközben inkább déliesre fordult, de továbbra is gyenge szélben a végig nagyon elől vitorlázó Avatar végül az utolsó 100 méteren a Principessa mögé szorult, a harmadik helyet a Lola szerezte meg.

A katamaránok teljes kört mentek, a végjáték náluk is szoros és fordulatos volt,

alapvetően a verseny elején az északi oldalon beszorult RSM vezetett, de a befutó előtt szinte tízméterenként változott a helyzet, a Litkey Farkas kormányozta Process Solutions és a Petrányi Zoltán az AUDAX Djangoval felváltva haladtak a második-harmadik helyen. Végül Litkeyék futottak be másodikként.

– Látszott hogy mind a két oldala működött a pályának, időnként a szélirányok meg az apróbb szélváltozások befolyásolták hogy melyik lesz jó, nehéz volt előre kitalálni. Kellett szerencse is ahhoz, hogy győzelemmel végződjön számunkra a verseny – nyilatkozta a hunsail.hu-nak a győztes hajó kormányosa, Vándor Róbert.

 

 

 

Nyitókép: Fülöp Ildikó/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva