likeBalaton.hu | 2023.09.03. 16:00
Új korszak a Balatonnál! Tisztább víz és madárparadicsom egy projektben
Szereted a Balatont? Akkor jó hírünk van! 2021 tavaszán elindult egy nagyszabású projekt, amely nem csak a Balaton vízminőségét hivatott javítani, de még a madaraknak is segít.

A projekt három fő részből áll: a Lesence-rendszer fejlesztése, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója és kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója.

Lesence-rendszer: a madarak paradicsoma

A Lesence-rendszer fejlesztése több Balatonfelvidéki települést érint, és már több helyszínen befejeződtek az egyes részfeladatok. A legérdekesebb része a projektnek, hogy hat úgynevezett „költőszigetet” alakítanak ki, ahol a madarak fészekrakási lehetőségeit segítik elő. Így nem csak a vízminőség, de a természetvédelem is fontos szempont.

Kis-Balaton és kis-vízfolyások: új élet a vízben

A Kis-Balatonnál és a kis-vízfolyásoknál is komoly munkálatok folynak. Itt például teljesen felújították a zsilipeket és más vízi műtárgyakat, hogy a víz tisztább és egészségesebb legyen.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, összesen 5,139 milliárd forintból. Az Európai Unió és a Magyar Kormány is támogatja a beruházást.

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezik be, így jövő nyáron már tisztább vizekben fürödhetünk!

Érdekelnek a technikai részletek is? Akkor feltétlenül olvass tovább, mert izgalma dolgokat tudhatsz meg.

Fotó: Szabadics Építőipari Zrt.

 

A Lesence-rendszeren, illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is építenek

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés 2021 tavaszán indult. A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, melynek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció. A beruházás célja, hogy hosszútávon kezelhetőek legyenek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben megóvják a Balaton gazdasági potenciálját.

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg 5,139 milliárd forintból

melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a Szabadics Építőipari Zrt.

Fotó: Szabadics Építőipari Zrt.

 

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz

 • A Lesence-rendszer fejlesztése Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében (LOT1)
 • A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2)
 • Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

A magyarepitok.hu 2023 márciusában írt részletesen a LOT2 és a LOT3 projektrészek munkálatairól, amely többek között a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukcióját foglalta magában: megtörtént a 21T és 4T zsilip teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása. Ezen túl megvalósult a vasbeton pályalemez felületi tisztítása és javítása, a járda javítása, valamint felújították a hídgerendákat, acél korlátokat. Részlegesen újjáépítették a kezelő épületet, valamint az uszadék kiemelő műtárgy rekonstrukciója is megtörtént.

Most a LOT1 projektrész megvalósulásáról adott tájékoztatást Fischer László, a SZABADICS Építőipari Zrt. projektvezetője a magyarepitok.hu-nak. A munkaterületet 2021 márciusában vette át a cég, ezt követően kezdődhettek el a fejlesztési munkálatok.

Fotó: Szabadics Építőipari Zrt.

 

Több helyszínen már befejeződtek az egyes részfeladatok

 • KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái
 • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoring állomások alépítményi munkái
 • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése
 • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái
 • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások alépítményi munkái

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoring állomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak.

A Lesence-szűrőmező helyszínén pedig folynak a vonalas és felületi kotrások, elvégzik a fenékleürítő műtárgy építését és kivezető bukó műtárgyak felújítását.

Fotó: Szabadics Építőipari Zrt.

 

A Lesence-szűrőmező munkálatai különleges kihívásokat tartogattak

– Az egyes részelemek közül Fischer László projektvezető a Lesence-szűrőmező felületi, illetve vonalas kotrási feladatait emelte ki. „A területen mintegy 89 000 m3 szerves anyag kitermelését kell megoldanunk. A kitermelt anyag a szűrőmező területén marad és

hat darab úgynevezett költőszigetet alakítunk ki, amely a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti elő. A Lesence-szűrőmezőn történő munkavégzés igen nehéz feladat elé állított bennünket, mivel a terület anyaga szinte teljes egészében – a kevés agyagtól eltekintve – tőzeg. Ebben a közegben csak speciális, széles lánctalpú munkagépekkel tudunk dolgozni

– részletezte a kihívásokat Fischer László.

További komoly munkaszervezési feladatok elé állította a kivitelező csapatot a környezetvédelmi engedély betartása, amely szigorú előírásokat tartalmaz a munkavégzésre fordítható időintervallumok tekintetében.

A betorkolló vízfolyások rendezése már befejeződött

A LOT1 projektrész megvalósulásával párhuzamosan haladtak a kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciós munkálatai is (LOT3). Ez magában foglalta többek között

 • az Eger-víz medervíz stabilizációját, monitoring állomás építését
 • a Lovasi-séd mederkotrását, töltéskorona rekonstrukcióját, ill. a leeresztő műtárgyak felújítását, hordalékfogó építését
 • a Cinege-patak, a Kéki-patak és az Örvényesi-séd mederburkolatának rekonstrukcióját és új hordalékfogó műtárgyak építését
 • valamint a Burnót-patak új hordalékfogó műtárgyának építését

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég.

Fotó: Szabadics Építőipari Zrt.

 
Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: magyarepitok.hu
Nyitókép: Szabadics Építőipari Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva