Vera Molnar 99 – kiállítás Balatonfüreden
Helyszín Balatonfüred, Blaha Lujza utca 3-5
Időpont
A 99 éves, Franciaországban élő festőművész, Vera Molnar alkotásaiból a balatonfüredi Modern Műtárban látható kiállítás.

Ritmusok és algoritmusok

„Arra használom (a számítógépet), hogy a formákat kombináljam egymással, abban a reményben, hogy ez az eszköz megszabadít a tanultaktól, a kulturálisan megörökölt dolgoktól (…) és elősegíti a sem a természetben, sem a múzeumban még soha nem látott formakombinációk megtalálását. Segít az elképzelhetetlen képek létrehozásában.” (Vera Monar)

Vera Molnar, a magyar származású, a 40-es évek végétől Franciaországban élő festőművész egyike volt az első képzőművészeknek, akik az ötvenes évek végén megjelenő számítógépeket műalkotások létrehozására kezdték el használni. Programozott algoritmusok alapján egyszerű geometriai alakzatokból készített festményeket. 1960-ban még csak elképzelt, elméleti számítógépen, kidolgozva a „képzeletbeli gép” koncepcióját, majd 1968-tól már tényleges számítógépen alkot.

A hetvenes évek derekán férjével, François Molnarral közösen már kreatív művészi számítógépes szoftvert fejlesztenek Molnart néven.

1978-tól, az első londoni önálló kiállításától kezdve állandó résztvevője a nonfiguratív konkrét képzőművészeti kiállításoknak. Művei többek közt olyan múzeumokban találhatók meg, mint a párizsi Musée National d’Art moderne, Centre Pompidou, a londoni Victoria and Albert Museum, a drezdai Staatliche Kunstsammlung, łódzi Museum Sztuki vagy a brémai Kunsthalle.

Magyarországon viszonylag későn, 1979-ben jelentkezik önálló kiállítással, azóta több tárlata is megrendezésre került a Szépművészeti Múzeumban, a Kiscelli Múzeumban, a MODEM-ben.

A nemzetközi szinten is egyedülálló magángyűjteménynek helyet adó balatonfüredi Modern Műtár / Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény az idén 99 éves, máig aktívan alkotó Vera Molnar tiszteletére kétrészes kiállítással jelentkezik.

A július 15-én, 17.00 órakor nyíló Vera Molnar 99 – Ritmusok és algoritmusok című tárlat az alkotó elmúlt hatvan évben készült munkáiból nyújt reprezentatív válogatást. A Rényi András kurátori munkájával készülő kiállítást Kumin Mónika művészettörténész nyitja meg. A kiállítás novemberig látható, majd jövő márciusban a kiállítótér Vera Molnar 100: Dürer_Cezanne_Klee_@computer_art címmel ünnepli a 100.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva