2019.12.29. 17:00
Balatoni textilművész munkái Balatonfűzfőn
Legújabb kiállításán izgalmas organikus motívumok láthatók a balatonalmádi textilművésztől, Wieloch- Varga Krystynától.

A Lengyelországban született textiltervező-iparművész kiállítását Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg a balatonfűzfői Vágfalvi Ottó Művelődési Központ kiállítótermében.

Krystyna olajfestészettel, gobelintervezéssel és -szövéssel, valamint kézzel festett ruhák tervezésével foglalkozik. Munkái alapvető témája a természet és a természeti jelenségek, az izgalmas, organikus motívumok és színek gazdagsága. Kárpitmunkáihoz legtöbbször saját festésű gyapjút használ, de szívesen dolgozik más anyagokkal is.

Fotó: Facebook/Balatonfűzfői Hírlap

 

Krystyna gobelineket, olajfestményeket, kézzel festett selyemkompozíciókat is készít. Munkáit bemutatta egyéni kiállításokon: Budapesten, Egerben, Szegeden, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, és a lengyelországi Kędzierzyn–Koź­-lében. A Balaton partján először Balatonfűzfőn tekinthették meg alkotásait. Mélyen meghatotta az a szeretet, amit a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár munkatársaitól és Veszeli Lajos festőművésztől kapott, aki nagyon sokat segített neki a kiállítás során, elsősorban szakmai tanácsokkal látta el.

Fotó: Facebook/Balatonfűzfői Hírlap

– Advent van, és úgy gondoltam, hogy egy olyan kiállítást ajánlok Balatonfűzfőnek, amely minőséget képvisel. Wieloch-Varga Krystyna tex­tiltervező iparművész, túl azon, hogy gyönyörű képeket készít, hihetetlenül szerény és kedves hölgy, akinek nemrég született meg az első unokája – kezdte méltatását Veszeli Lajos festőművész.

Szerinte a textiltervezők egyfajta űrt töltenek be a művészeti világban, ugyanakkor nagyon közel állnak a festészethez. Egy női alkotónak sokkal nehezebb a dolga, mint a férfiművészeknek. Egy hölgynek – ahogy ezt Krystyna is tette és teszi – össze kell tartania egy családot.

Fotó: Facebook/Balatonfűzfői Hírlap

Veszeli Lajos elmondta, hogy az Új dunántúli tárlat során augusztusban Balatonalmádiban, a Műemlék Magtár Rendezvényházban egy csoportkiállításon már bemutatkozott a művésznő. Akkor magával ragadta Krystyna kreativitása, aki egy kis sarokban felfedezte azt az értéket, ahová kiállíthatja a munkáit. Ecsetet fogott a kezébe, lefestette a falat, majd elhelyezte alkotásait.

– Egy művésznek nemcsak sokoldalúnak kell lennie, hanem alázatosnak is, hiszen ezzel teremt értéket, melyet most önök is láthatnak itt Balatonfűzfőn – tette hozzá Veszeli Lajos.

Fotó: Facebook/Wieloch-Varga Krystyna

A kiállítás színvonalát emelte Meh Okszana piano- és Farkas István hegedűjátéka. A duó Antonio Vivalditól a Siciliano című művet, majd Luigi Boccherini Menüettjét adta elő.

A tárlat január 13-ig tekinthető meg.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva