Kovács Erika/veol.hu | 2022.08.01. 16:00
Elektromos hajók versenyeztek a Balatonon
A Mandula legénysége egy Wia 435-össel nyerte meg az elektromos hajók versenyét, a Zöldszalag Regattát a Balaton keleti medencéjében.

Mintegy negyven hajó vágott neki a távnak. A rendezvényt idén 11. alkalommal rendezték meg Balatonkenesén, a teljesen megújult Balatonfői Yacht Clubban július 29. és 31. között, ahonnan a Türkiz Regatta is újra útnak indul augusztus közepén.

Viszkei András, a verseny ötletgazdája, a szervező Balatonfői Yacht Club vezetője elmondta, a Zöldszalag Regatta egy különleges, csillagtúrára hasonlító ügyességi futam, amelyen az indulóknak egy elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével, különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük és megérinteniük a Balaton keleti medencéjében oly módon, hogy néhány állomás a szárazföldön található.

A verseny fő témája az elektromos hajózás volt, de az érdeklődők más elektromos járműveket is megismerhettek, így bemutatták egy világmárka legújabb elektromos autóit és a híres elektromos szörfdeszka gyártó különlegességeit is.

A Zöldszalag Regatta egy elektromos hajója, a Wia 450-es típus
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Viszkei András örömmel beszélt arról, hogy a többnapos rendezvényen a résztvevők száma évről évre nő, ami jelzi, hogy egyre népszerűbb az elektromos hajózás a Balatonon. Felidézte, az első, még 2012-ben rendezett versenyen mindössze 12 hajó állt rajthoz, míg idén mintegy 40 induló vágott neki a távnak.

– A Zöldszalag Regatta célja, hogy bizonyítsa, az elektromos hajók képesek egy feltöltéssel jelentős távolságokat is megtenni a Balatonon. Az e-hajók nem száguldanak, csak csendben, méltósággal suhannak a versenyen. Környezetbarát meghajtásuk nem a sebességre, hanem a hosszú, nyugodt hajózásra fókuszál – fogalmazott az ötletgazda.

Lampuga vízijármű bemutató
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A hajók ezúttal is átlagosan óránként hét-kilenc kilométeres sebességgel teljesítették a 10 kijelölt pont értintésével a túraversenyt a keleti medencében. Bárki nevezhetett, aki elektromos meghajtású hajóval rendelkezett, az eredményeket külön osztályokba sorolva, méret és akkumulátor-kapacitás szerint értékelték, melyet honlapjukon tettek közzé. A hajók egyszerre vágtak neki a távnak szombaton, aztán mindenki a saját taktikája szerint haladt a pályán.

 

Elektromos hajóval ma már a Balatonkenese–Keszthely oda-vissza táv is teljesíthető. Több balatoni elektromos hajós ugyanis a Zöldszalag Regatta után próbára teheti magát: a Balaton körbehajózásával kiérdemelhetik a Türkiz Grand Tour jelvényt. Ez a hajójukra ragasztva igazolja, hogy már teljesítették a Kékszalag távjával felérő túrát. A tókerülést a Konnektor nevű Wia 345-ös teljesítette először egyetlen feltöltéssel, 22 óra 58 perc alatt.

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva