Mihály Szilvia | 2022.07.12. 07:00
Szárnyalj a Balaton felett!
Már a víz felett suhanó színes ernyők és deszkák látványa is lenyűgöző, ha pedig kipróbálod ezt az új extrém sportot a Balatonon, garantáltan rabul ejt a wing foil.

A Keszthelyi-öbölben egyre több színes ernyővel suhanó vízi sportolót látni, a partról, vitorlásokról, sétahajókról is sokan csodálják őket. Szó szerint repülnek a víz felett, csak a szél erejét használják a sebességük fokozására. A vonyarcvashegyi Lidó strandon lehet wing foil oktatásra jelentkezni, gyere, mindent megmutatunk erről az új őrületről.

Lenyűgöző a látványuk
Fotó: Mihály Szilvia

Szárnyakkal a víz felett

A wing foil tulajdonképpen a szörfözés új formája, ahol a szörfernyő nem a deszkára van erősítve, hanem a kezedben tartod – a wing szárnyat jelent – a deszka pedig a víz fölött száll. Ez a sport egyfajta átmenet a kite szörf és a windszörf között, de van, aki azt mondja, hogy a szörfözés, a kite foil, a repülés, és a wakeboardozás keveréke.

Ha jó a szél, így suhan a winges a víz felett:

Érezd a szelet

– A wing ernyő egy nagyjából 2 kg súlyú, felfújható ernyő, ehhez tartozik egy foil deszka, ami egy átlagos szörf deszkához képest egy úgynevezett foil szárnnyal is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy kiemelkedj a vízből, megszűnik az ellenállás és gyorsabban haladsz. Az ernyőd nem zsinórokon, magasan a fejed felett lebeg, mint a kite szörfösöknél, hanem a kezedben tartod, és hol magad mellett, hol a fejed felett fogod be vele a szelet.

Ha sikerül befogni a szelet, repülsz a víz felett
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Az oktatásnak két fázisa van, az első az ernyőkezelés megtanulása – tudtuk meg Imre Tibortól. A Sharky vízicentrumban kezdők is kipróbálhatják ezt a különleges és divatos sportot, profiktól tanulva meg a nem mindennapi víz feletti száguldást. Előny, ha már szörföztél korábban, így jobban érzed, honnan fúj a szél, azt hogyan fogd be, hogyan engedd ki a vitorlából. Ha valaki még nem foilozott, őt egy elektromos motorcsónakkal vontatva tanítjuk meg a deszka használatára, arra, hogyan kell felállni, kiemelkedni a vízből. Ezt követően már csak össze kell hangolni a vízen az ernyőkezelést és a deszkahasználatot.

Az elindulásnál a kezedben tartott ernyővel már be kell fognod a szelet, hogy mozgásba lendítsd a deszkádat, amire térdelésből fogsz felállni. Leírni sem egyszerű, inkább mutatom:

Oktatás

Számtalan vízbeesés, deszkára mászás után ér el az ember sikereket ebben a sportban. Viszonylag gyorsan, nagyjából öt-hat óra alatt el lehet jutni arra a szintre, amikor a deszkával az ernyőt kézben tartva siklanak a tanítványok a vízen, a legnehezebb a szárnyon repülés, mert ahhoz nagy sebesség, nagyon biztos egyensúlyérzék és ernyőhasználat szükséges.

A kitartás, a víz és a szél ismerete, tisztelete elengedhetetlen, természetesen az úszás tudás alapelvárás. A mentőmellény viselése kötelező, hiszen a parttól és a strandolóktól távol, a mély vízben gyakoroltok, célszerű vízhatlan neoprén ruhát is viselned. Mind a deszka, mind a szárny rád van erősítve, hogy ne sodródj el az eszközeidtől, amikor vízbe esel. Oktatás közben elektromos motorcsónakkal kísér Tibor, és adja az instrukciókat. Ő látja, amit te nem biztos, hogy érzel, utasításai alapján tudod korrigálni a mozdulataidat, a tartásodat.

Így suhan Tibor, nézd, milyen könnyűnek tűnik, pedig nem az.

 

Kis szélben is gyorsan haladsz

– Ehhez a sporthoz nincs szükség nagy szélre, mint a kite-ozáshoz. A kezdők legnagyobb ellensége a hullám, ami akkor keletkezik, ha messziről fúj a szél a part felé. 15-30 km/h-s észak-nyugati szélnél a legideálisabb az oktatás, ilyenkor elektromos csónakkal kísérjük a tanítványt, ha problémája van, vagy elfárad, kihúzzuk, nem sodródik át a déli partra.
A wing vitorlás sporteszköznek minősül, ezért akár másodfokú viharjelzés esetén is használható, de mivel akkor az elektromos hajóval nem kísérhetjük, olyankor nem oktatunk, mert nem tudunk menteni.

Néhány hetes gyakorlás után így suhanhatsz, még belefér a nyári szezonba, hogy te is profin repülj.

Nézd meg képeinket!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva