Mihály Szilvia | 2018.11.05. 07:00
Településbemutató - Balatongyörök
Balatongyörök az egyik legszebb panorámájú balatoni település. A domboldalra épült faluból páratlan kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és az öböl túloldalán fekvő tanúhegyekre.

Balatongyörök Keszthelytől tíz km-re fekszik, könnyen megközelíthetjük a 71-es főútról, de vasúton, vízen és kerékpárúton is érkezhetünk. A nyugodt, családi pihenésekre és romantikus üdülésre egyaránt alkalmas település az északi part egyik gyöngyszeme.

Látnivalók

A falu határában fekvő Szépkilátó az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Nyugat-Balatonnál. A 71-es főút melletti pihenőből varázslatos a rálátás a Keszthelyi-öbölre, a túlsó parton fekvő fonyódi dombokra, valamint az északi part fenséges tanúhegyeire. Szigliget, Badacsony, Gulács nemes méltósággal őrzi a Balaton nyugalmát, napsütötte lankáikon termő szőlőikből tüzes borok készülnek.

Balatongyörök, Szépkilátó

Fotó: Mihály Szilvia

Nem véletlenül nevezi ezt a helyet Eötvös Károly Tündérországnak. „S a pirosló sugarak fényénél felnyílt előttem egy tájkép, amelyhez hasonlót még lángész nem alkotott. De nem is álmodott……” -írja visszaemlékezésében.

A domb lábánál egy 2. századbeli, római kori villa maradványait láthatjuk a hozzá tartozó forrással. A Szépkilátó megtekintése önmagában is érdekes program, hát még ha összekötjük egy romantikus piknikkel vagy naplemente nézéssel. A kilátó szomszédságában a főút túloldalán egy modern panorámás cukrászda és retro büfésor várja a kirándulókat, magyaros ételeket és balatoni borokat is kínálnak.

Borospincék Balatongyörök Becehegy nevű részén is szép számmal vannak, már a római kor idején is műveltek itt szőlőt.

Balatongyörök, Becehegy

Fotó: Mihály Szilvia

A meseszép panoráma a györöki strandról is látható, miközben a fák árnyékában hűsölünk vagy élvezzük a napsütést, gyönyörködhetünk a Badacsony környéki hegyekben is.

Balatongyörök, SUP

A Balatongyöröki strandról kievezve ilyen gyönyörű a kilátás Fotó: Mihály Szilvia

A vizek szerelmesei vitorlázhatnak, szörfözhetnek és pecázhatnak. A strand közelében Kneipp élménysétány, nem messze innét az eldugott Soós-öböl várja a pihenni vágyókat.

A településen kisebb-nagyobb éttermek, vendégházak várják a látogatókat, nyaranta borfesztivállal és színes programokkal szórakoztatják a vendégeket. A közelben golfozhatunk, de leereszkedhetünk a Csodabogyós-barlangba is.

golf, Balatongyörök

Fotó: Mihály Szilvia

A közeli Keszthelyi-hegységben számos túraútvonalat bejárhatunk, a Bélap-völgy vagy Szobakü-barlang is kedvelt úti cél. Kilátókban is bővelkedik a környék, a Padküi-, a Batsányi– és a Bél Mátyás kilátóból is csodaszép panoráma tárul elénk.

A település története

Balatongyörök már az őskorban lakott település volt, a rómaiak nyomát a Szépkilátó tövében feltárt római fürdő őrzi. A török időket a falu viszonylag épségben átvészelte, igazi fejlődése az 1900-as évek elején kezdődött.

1902-ben megépült a falut átszelő vasút, hamarosan elkészült a strandfürdő is. Lady Hamilton, Festetics Tasziló felesége 1910-ben kezdte el a strand parkosítását, és ültették a ma is látható platánsort.

Ebben az időben kapta a ma is ismert Balatongyörök nevet a település. 1932-ben elkészült a strand melletti móló.

Balatongyörök, móló

1990-ben Balatongyörök az Európa legszebb falvainak járó Európafalu (Prix d’Honneur) kitüntetést vehette át.

Balatongyörök

Nézze meg balatongyöröki képeinket:

 

Késztette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva