Keszey Ágnes és Mihály Szilvia | 2020.02.29. 10:00
Mandulavirágokkal robbant be a tavasz a Balatonhoz
A tavasz csalhatatlan jele a Balatonnál, ha virágba borulnak a mandulafák. Bár szeles idő van, érdemes végigjárni a Vonyarcvashegy-Balatonederics közötti útvonalat és a Káli-medencét is a hétvégén, mutatjuk, milyen csodákat láthatsz!

Nem is kicsit szeszélyes az időjárás mostanában: melegebb és télies napok váltják egymást. A balatongyöröki mandulafák mindenesetre már a tavaszt érzik, vagy talán jelzik: egyre több gyümölcsfa borul virágba az út mentén.

Fotó: Keszey Ágnes

Szép látvány fogadja az arra közlekedőket, de hogy a kissé sietős virágzásra, s a majdani mandulatermésre hogyan hat az időjárás, az majd csak később derül ki.
Most gyönyörködjünk a képekben:

A mandula az egyik első fa, ami virágba borul. A törékeny, apró mandulavirágoknak alig érezzük az illatát, szinte átsüt rajtuk a napfény, légiesek a szirmai.

Fotó: Mihály Szilvia

Balatongyörök és Becehegy szerintem a mandulafa-virágzás idején mutatja legszebb arcát, én személy szerint imádom a tavaszi illatokat, a friss színeket, a kissé még hűvös levegőt. Akár romantikus sétára, akár egy hosszabb túra kiindulópontjaként érdemes felfedezni ezt a csodaszép vidéket, ahonnét szerintem a legszebb a balatoni panoráma.

Fotó: Mihály Szilvia

A balatongyöröki Szépkilátónál hagyhatjátok az autót, onnét érdemes elindulni a túrára. Azt mondják, a balatoni mandulafák virágzása legalább annyira szép, mint a japán cseresznyefa virágzás. Ezt mi úgy módosítanánk, hogy sokkal szebb, kár lenne kihagynod!

Fotó: Keszey Ágnes

Az északi parton a Káli-medencében is virágoznak a fák, itt már egy hete elkezdték bontogatni szirmaikat:

 

Elkezdődött! Február 21. Mandula virágzás a Káli medencében.

Közzétette: Tamás Trombitás – 2020. február 21., péntek

 

A Szent György-hegyen is varázslatos a mandulavirágok látványa:

Közzétette: Josef Jordan – 2020. február 27., csütörtök

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva