Keszey Ágnes | 2020.07.05. 10:00
Mesélnek a képek – régi balatongyöröki nyarak
Milyenek voltak a régi balatongyöröki nyarak? Hogyan kerestek szállást a 19. századi elején a vendégek? Milyen elvárásaik voltak az akár két-három hónapos nyaraláshoz? Ezek is kiderülnek azokból a fotókból és képeslapokból, melyek a közösségi felületen, a Balatongyörök anno oldalon láthatóak.

Még a facebook előtti időkből származik Balatongyörök anno múltja. Pontosabban előzménye, hiszen az oldal létrehozása előtt a faluban nyaralótulajdonos Varga Gusztávné több ezer darabos képeslapgyűjteményéből a térségben számos tematikus kiállítást rendeztek.

Strandfürdő – a képeslap feladásának dátuma 1931. július 29.-forrás: Balatongyörök anno

Villányi Éva, a balatongyöröki művelődési ház vezetője pedig elkezdte beszkennelni a régi képeslapokat. Egy évtizeddel ezelőtt pedig megjelentettek egy felhívást a helyi lapban, hogy várják a Balatongyörökön készült régi fotókat. Sokan küldtek be erre képeket, melyek szintén egy kiállításon szerepeltek, s szintén be lettek szkennelve.

1900-as évek eleje.
Forrás: Balatongyörök anno

-A képeslapok közül nagyon sok az 1900-as évek elejéről származott. A fotók közül a legkorábbiak is ekkor készültek, de nagyon sok, a ’30-as, ’40-es években készül kép is érkezett a nyaralóktól – idézte fel Villányi Éva. Érdekességképpen azt is megemlítette, hogy az ebből az időből származó képek sokkal jobb minőségűek, mint például az 1970-es, 80-as években megörökítettek. Éva aztán létrehozta a Balatongyörök anno oldalt, melyre már több száz képet tett fel a gazdag gyűjteményből, s rendszeresen megosztja helytörténeti kutatásai érdekes eredményeit is.

Villányi Éva mesélt a múltról, a képekről. a régi balatongyöröki nyarakról
Fotó: Keszey Ágnes

Igen hamar közkedvelt lett az oldal a helybeliek és a Balatongyörökre rendszeresen nyaralni járók körében, sokszor élénk beszélgetések bontakoznak ki egy-egy képről: a rajtuk lévő emberekről, történetekről, helytörténetről. A régi balatongyöröki nyarakat felidéző fotók is láthatóak szép számmal az oldalon.

– Van egy negyvenes években készült kép, melyen egy fess úriember fürdőnadrágban állegy korlátnak támaszkodva, mellette nagyon csinos fürdőruhás hölgyek, akiknek a haja be van kötve kendővel. Tudom is, hogy kik vannak a képen, mert az egyik györöki nyaralótulajdonos leszármazottjától kaptam: az ő szülei láthatóak fiatalkorukban. A háború időszakában jártunk, de a balatoni nyaralás – a képek tanúsága szerint is – a villatulajdonosoknak mégiscsak laza hangulatot is jelentett. Tőlük egyébként kaptam több fotót is. Ezeken látszik, hogy stég végén ott voltak a fürdőkabinok, onnan mentek le a Soós-öbölben a vízbe, vagy éppen pingpongoznak a kertben – mesélte Villányi Éva.

 

Strand- 1943 – Forrás: Balatongyörök anno

S aztán azt is elárulta, hogy nem csak a képeket gyűjti, hanem régi leveleket is. Ugyancsak a ’30-as, ’40-es évekből származik legtöbbjük, s sok minden kiderül a helyi idegenforgalomról.

– Itteni háztulajdonosoknak írtak Pestről olyan nyaralók, akik már többször voltak náluk. Általában arról érdeklődnek ezekben a levelekben, hogy kivennék a ház egy részét. De nem egy-két hétre, hanem sokszor akár két hónapra is. Mindig kérdés, hogy lesz-e hely a cselédnek, működik-e egy bizonyos bolt, hol lehet tejet vásárolni, vagy házhoz viszik-e? A nyaralás akkor még azt jelentette, hogy a családok egy része leköltözött a Balatonra. Szerencsés esetben építettek maguknak egy saját villát, sokan pedig béreltek maguknak egy házat vagy egy házrészt. Az is érdekes, hogy amikor 1911-ben meghirdették az úgynevezett „Magaspart” villatelkeit – Festetics Tasziló birtokából kihasított részeket (ebből alakult ki a mostani Petőfi utca), akkor már felmerült az akkori tanítóban, hogy ez a későbbiekben konfliktusokat szülhet. Ugyanis abban az időszakban kezdett működni a Fürdőegyesület Balatongyörökön, melynek tagjai elkezdték kialakítani és üzemeltetni a strandot. A villatelkekkel fürdési jog járt együtt, tehát azon a partszakasz, ahova a háztulajdonosok telke leért, ott ők szabadon fürdőzhettek. A tanítóban az a kérdés merült fel, hogy akkor ki fogja látogatni a strandot? Aztán mégsem lett ebből probléma, hiszen a villatulajdonosok is jártak a strandra, sőt használták a Soós-öblöt is – kalauzolt a múltba Villányi Éva.

A már kétszer is említett Soós-öböl neve egyébként a területet hajdan birtokló család nevéből fakad, s ma is közkedvelt része Balatongyöröknek. alaDe térjünk vissza a múltba, hiszen akkor is izgalmasak és érdekesek voltak a balatoni nyarak. Már az 1910-es évek elejétől fontosnak tartották, hogy akik Balatongyörökre érkeznek nyaralni, azoknak megfelelő szórakozást biztosítsanak.

– A korabeli képekből és újságcikkekből kiderül, hogy a Fürdőegyesületnek voltak saját csónakjai, melyeket ki lehetett bérelni. Rendszeresen szerveztek olyan eseményeket, ahol zenét lehetett hallgatni és táncesteket is rendeztek – mesélte az oldal működtetője.

Csónakkikötő – feladás dátuma 1931. augusztus 24. – forrás: Balatongyörök anno

 

Zenés mulatság a számvevőszéki üdülőben. 1937 augusztus Forrás: Balatongyörök anno

Ízelítőül mutatunk még néhányat a Balatongyörök anno gyűjteményből – a többi sok százat pedig a közösségi oldalon lehet fellelni. Itt természetesen nem csak nyári, hanem téli képek is láthatóak szép számmal. De ezek egy másik évszak régmúlt történetei. A képek segítségévek az 1900-as évek elejétől akár az 1980-as évekig is kalandozhatunk a múltban.

Fürdőzők a Balaton-parton. Forrás: Balatongyörök anno

 

A SUP őskora? Pápai cserkészek 1927-es táborozásakor készült Balatongyörökön – olvasható a Balatongyörök anno oldalon a képnél

 

„A Fehér Vitorlás étterem étlapja 1975 augusztusából. Az előételek között szerepel sertéskocsonya is. Augusztusban. Hmm??? Érdekes.”- olvasható a Balatongyörök anno oldalon

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva