Góz Lilla/sonline.hu | 2022.11.26. 07:00
Pásztorok a helyükön, Kisjézus a jászolban: elkészült a vörsi betlehem
A pásztorok és az utolsó figurák és fenyőágak is felkerültek szerdán a vörsi betlehemre. Az idén hetvennegyedik alkalommal készül el a 62 négyzetméteres, országszerte híres ünnepi építmény a templomban.

Húsz ládányi moha, három óriástuja és halmokba hordott fenyőágak sorakoztak a katolikus templomban a napokban, hogy elkészüljön az idén is a látványos és hatalmas vörsi betlehem. A munkálatok során először a vas állványra fa alapzat került, erre tűzdelték rá a zöld díszítést. Olykor komoly akrobatikai mutatványra volt szükség, hogy a teljes építményt fel tudják díszíteni.

Fotó: TIBOR KOVACS

Gere László tizennegyedik éve építi a betlehemet. — Mindig felülről indulunk el, a gerendákat meg kell keresnem ahogy lépek, melyik bírja el a súlyom — mondta el az építő. Van, aki délelőtt érkezik, többen délután; ha csak pár órája van valakinek, jön és épít. — November 14-én kezdődött az építés, naponta 6-8 helyi dolgozott a templomban, a munkát szerda este fejezték be — mondta el Simon György, aki évek óta az építőcsapat oszlopos tagja és a település alpolgármestere.

Vörsön minden évben újdonsággal készülnek a látogatóknak. — A bal oldali szárnyra egy 2,7 méter hosszú sziklafal került, amelyet textilszobrászati technikával készített el egy balatonszentgyörgyi hölgy, korábban neki köszönhetően pásztorokat is kaptunk.

A 62 négyzetméter alapterületű betlehemet főleg helyiek építik, de a környékbeliek is sokat segítenek. — A vörsiek mellett kaptunk alapanyag felajánlást a balatonszentgyörgyiektől, az egyház és az önkormányzat is segíti, hogy évről évre együtt örülhessünk a betlehemnek — emelte ki Simon György.

Fotó: TIBOR KOVACS

 

A tűz körül lévő, subába öltözött pásztorok a helyükön vannak, s a jászolban fekvő Kisjézus már várja a betlehem közönségét. Az emberi és állati figurákat leszámítva minden kizárólag természetes anyagokból készül. A betlehem mellett feldíszített fenyőfák varázsolnak ünnepi hangulatot a templomba.

A vörsi betlehem november 27-étől január 22-éig lesz látogatható, minden nap tíz órától délután négy óráig várják az érdeklődőket. Ez alól kivétel szenteste, december 24-én délelőtt 10 és 12 óráig várják a látogatókat.

Advent első vasárnapján a betlehemet Világos Krisztián, a Kaposvári Egyházmegye vagyonkezelője, Bárdudvarnok plébánosa szenteli fel és celebrálja a szentmisét, amelyet követően bábtáncoltatás lesz a templomban. Advent második vasárnapján Nagy Vendel plébános celebrálta misét követően a helyi Kis-Balaton Dalkör lép fel és ismét lesz bábtáncoltatás. Advent harmadik vasárnapján Kiss Iván prépost, Marcali plébánosa tartja az ünnepi misét, majd a balatonföldvári Sonoró kórus lép fel. December 18-án advent negyedik vasárnapján Varga László megyéspüspök celebrálja Vörsön a misét.

 

Vörsre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Kovács Tibor

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva