veol.hu/B. Virág Rita | 2020.05.15. 07:00
Balatonkeneséről a bécsi balettintézetbe - tíz évesen
Mit tesz az édesanya, amikor tízéves lánya eltántoríthatatlanul tudja, hogy profi balerina akar lenni? Ráadásul a legjobb balett­iskolák versenyeznek az ifjú tehetségért, aki maximális pontszámmal jutott be a budapesti és a bécsi balett­intézetbe.

Gyürüs Lilla idén februárig az átlagos általános iskolások életét élte, már ha az hétköznapinak tekinthető, hogy kitűnően tanult, tanulmányi versenyekre járt, heti háromszor balettórán vett részt, teniszezett, síelt, úszott és a ritmikus sportgimnasztikába is belekóstolt. A kislány a Balatonkenesei Pilinszky János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulója, ahol méltán büszkék rá tanárai, gyerektársai.

Már első osztályban felfigyeltek az alma materben Lilla rendkívüli szorgalmára, kitartására, tehetségére, ahol a „teher alatt nő a pálma” elvét alkalmazva, matematika, magyar nyelv, szép kiejtés, helyesírás, ének-zene, hangszeres fellépés, idegen nyelv, műveltségi területeken folyamatosan megmérették, és leggyakrabban mindig az előkelő első helyezést érte el. Az intézmény minden esetben biztosította Lillát a támogatásáról, tehetségének kibontakoztatásáról. Osztályfőnöke, Szabóné Németh Borbála különösen szoros kapcsolatot ápolt Lillával, lelkileg nagyon közel kerültek egymáshoz. Ha olykor a kislány elbizonytalanodott, mindig erősítette, segítette, a helyes úton terelgette, ahogy az édesanyát is támogatásáról biztosította.

Lilla minden álma az, hogy balerina legyen, ezért idén februárban, negyedik osztály félévkor felvételizett a budapesti, majd a világhíres bécsi balett­intézetbe is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fővárosi balettintézetben igen komoly, háromfordulós felvételi vizsgán szűrték meg a jelentkezőket. Nemcsak az alakot, hanem a hajlékonyságot is nézték, valamint egy rúdgyakorlatot is be kellett mutatni. Amíg a gyerekek vizsgáztak, a szülők egy másik épületben várakoztak. Azok, akik kiestek a rostán, nem kaptak különösebb magyarázatot, és fellebbezni sem lehetett a szakértő bizottságnál.

Másnap viszont a Gyürüs család Bécsbe utazott, hogy Lilla az Európa–szerte is elismert osztrák balettintézetben mutassa meg a tudását. Hat fordulón szűrték a jelentkezőket, akik Oroszországtól Ukrajnán át Olaszországig igen sok helyről érkeztek . Itt alapos sportorvosi, kardiológiai, antropo­lógiai, és ultrahangvizsgálatnak vetettek alá mindenkit. Pszichológus beszélgetett a kis táncosokkal, felmérték a tájékozottságukat, a motivációjukat. Végül Lilla minden rostán átjutott és maximális pontszámmal nyert felvételt Bécsbe is. Az intézet vezetői lehetőséget ajánlottak a kislánynak, hogy amennyiben június végéig sikerül letennie egy A2-es alapfokú nyelvvizsgát, akkor egy jó nevű gimnáziumban folytathatja tanulmányait.

Podolszkaja Viktória, balett mesternő, Lilla oktatója lapunknak úgy nyilatkozott, egyáltalán nem lepte meg, hogy ilyen magasan kvalifikált balettintézetbe nyert felvételt a tanítványa, mert Lilla igazi őstehetség, és ez minden mozdulatán látszik.

— Nem minden szülő és gyerek viseli el a stílusom. Kicsit kiabálós, kemény edző vagyok, de amikor megjön az első eredménye a munkának, akkor minden korábbi sérelemnek nyoma vész. Lilla elviselte azt, hogy követelek, és keményen bánok vele. Olyan típus, aki nem tud megnyugodni, amíg a céljait el nem éri. Szerencsére jó versenyző alkat, vagyis fel tudta mérni, hogy ilyen lehetőség egyszer adódik az életben – nagyon ritka, akinek kétszer is –, s ezért az adott pillanatban kell megmutatni magadból mindent. Mindig azt tanítom a gyerekeknek: nem szabad félni attól, hogy hibázol, inkább tanuld meg időben kijavítani. Lilla ezt is tökéletesen tudja — hangsúlyozta a szakember.

Gyürüs Lilla (Fotó: Pesthy Márton/Napló)

Podolszkaja Viktória hozzátette, a bécsi iskola elvégzésével Lilla előtt nemcsak a nagy európai operaházak kapui nyílnak majd meg, szinte biztos benne, hogy ezzel a kitartással, elszántsággal akár primadonna is válhat a kislányból.

— Amikor kiderült, hogy a bécsi felvételi is sikerült, válaszút elé kerültünk — mondta az édesanya, Gyürüs Judit. — Próbáltuk Lillával megértetni, hogy manapság nem elég csak az élsport, hanem jó lenne több lábon állni. Felvázoltuk neki, hogy a balettiskola elvégzése után nagy valószínűséggel profi táncossá válhat, ám még akkor sem biztos, hogy egyenes út vezet idáig, ráadásul ez a karrier igen rövid ideig tart, 35 évesen kiöregszik belőle. Minden érvünket meghallgatta, sokáig gondolkodott, aztán azt mondta, nem tudjuk befolyásolni. Nem riad vissza semmilyen nehézségtől, kitart amellett, hogy szeretne Bécsben továbbtanulni, mert a színpad világa elvarázsolja, és sehol máshol nem érzi azt, amit ott. Akkor, abban a pillanatban megértettük a férjemmel, hogy mi nem tarthatjuk vissza a lányunkat, és segítenünk kell az álmai megvalósításában.

Az anyuka elmesélte, napokig nem aludtak, nem tudták, mitévők legyenek, hiszen férjét a munkája Balaton­kenesére köti, ő Budapesten dolgozik, s két másik gyermekükről sem szabad elfeledkezniük. Eleinte az tűnt jó megoldásnak, ha az egyéves testvérrel és Lillával Judit Bécsbe költözik, aztán végül elvetették ezt az ötletet.

Staatsoper, Bécs zenei életének egyik központja (Fotó: Pixabay)

— Amitől mi félünk, ami nekünk nehézségnek tűnik, az Lilla számára egy remek lehetőség, egy új feladat, amit meg kell oldani. Alig várja, hogy az új osztálytársaival találkozzon. Tisztában van vele, hogy szinte mindenki külföldi lesz, olyan, mint ő, csupán két osztrák kislány kapott helyet az osztályban. Tudja, mit akar, viszont nekünk, szülőknek borzasztóan nehéz elengedni.

Most úgy tűnik, Lilla egyedül vág neki a bécsi kalandnak, az intézet kollégiumában fog élni többi kis társával együtt, ahol például szakértő dietetikus állítja majd össze a napi étrendjét. De mit szól ehhez ő maga?

— Nagyon örültem, hogy sikerült a felvételi. Egyáltalán nem félek. Táncos szeretnék lenni. Nagyon várom, hogy Bécsbe költözzek. Addig meg kell szereznem az A2-es nyelvvizsgát is, ezért anyával most mindennap gyakorolunk — mesélte.

A nyelvvizsgapapír megszerzését a kialakult világjárvány kissé bonyolítja, de Lilla online vizsgázik majd június végén. S ha ott minden flottul megy, senki sem állíthatja meg, hogy megvalósítsa álmát és prima balerina legyen.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva