Mészáros Annarózsa | 2023.05.09. 08:00
Mohából kerülhet a Balaton a faladra
Gondoltál már arra, hogy a nappalid falán mohából, zuzmóból készült képet nézegess és így vond be a természetet az otthonodba? Akár hiszed, akár nem, most már ez is lehetséges!

Nagy Enikő a tavalyi évben kezdett el a élő moha képekkel foglalkozni, akkor született meg a TENCART.

Forrás: Tencart

 

– Rájöttünk, hogy a művészi és mérnöki energiáink ötvözésével értéket tudunk előállítani miközben olyan dolgot csinálunk, amit szeretünk és olyan dolgokról, amiket szeretünk. Majd kiderült, hogy az alkotásaink nagyon tetszenek az embereknek, nagyon sok pozitív megerősítést kaptunk.

– A képek koncepcióját vagy mi vagy ügyfeleink álmodják meg. Mindenkinek van egy kedvenc állata, kedvenc helye, építménye, eseménye – eljegyzés, esküvő –, egy régmúlt emléke vagy egy tervezett vágya és most lehetősége van rá, hogy ezek dekorációként díszeleghetnek az otthonában.

Forrás: Tencart

Csak természetesen!

Enikőéket a természetközeli és hazai területek, építmények motiválják elsődlegesen, de a világ más részeit is megformálták már. A természet szépségének visszaadására törekszenek azzal, hogy természetes anyagokat használnak fel.

– Minden képünk egyedi, nincs két egyforma. A képek, asztaldíszek végső összeállítását én készítem el, de sokszor épülnek bele kiegészítők, amiket a férjem tervez meg. Gépészmérnökként sok éves tervezési tapasztalattal tervezi meg és gyártatja le például hidak vagy földrajzi területek geometriáit. Törekszünk a valós dolgok minél pontosabb leképezésére, de néha gyárthatósági vagy esztétikai okok miatt picit el kell térnünk ettől. A számítógépes tervezésnek hála a komplett kivitelezés előtt egy látványtervet tudunk küldeni és sokszor ügyfeleinkkel együtt dolgozva alakítjuk ki a végleges dizájnt.

Forrás: Tencart

Fehérből lesz zöld a moha

Enikő és férje a kiegészítőket — ha csak lehet — fából szeretik elkészíteni, de néha csak műanyagból/fémből lehetséges (pl. Tiszavirág-híd).

— A fő dekorációs elemünk a stabilizált moha, zuzmó. Mi Cladonia stellaris-sal dolgozunk, ezt a növényt Norvégiában termesztik, alapból fehér színű. Betakarítás után egy tartósítási eljárással és festéssel készítenek belőle dekorációs alapanyagot, amely rendelkezik ISO és növény-egészségügyi bizonyítványokkal. A stabilizálási eljárásnak köszönhetően gondozásmentes, nem kell locsolni, nem kell nyírni, viszont reagál a levegő páratartalmára. Gyártók és forgalmazók tekintetében különböző álláspont található arról, hogy ténylegesen élő-e még a moha/zuzmó ezen eljárás után, de az mindenesetre kétségtelen, hogy dekorelemként olyan, mintha élne, puha tapintású és megmarad a természetes textúrája.

 

A stabilizált zuzmó/moha nagyon kényelmes megoldás a mai rohanó világban, mert gondozásmentessége révén nem igényel semmit, nem kell öntözni, nyírni, átültetni. Amire figyelni kell, az az elhelyezése házon/irodán belül, mert rosszul elhelyezett képek hamar elveszíthetik a szépségüket. Nem érheti közvetlenül napfény, kerülni kell, hogy direktben víz érje. Mivel reagál a levegő páratartalmára, túl száraz levegő esetén megkeményedik, töredezhet. Legalább 35% páratartalom kell neki, ennél szárazabb levegő már az embernek sem egészséges. Amennyiben a páratartalom megfelelő szintre és, a növények visszapuhulnak. Hideg/forró levegő gyors változása is károsíthatja, ezért kerülni kell, hogy klíma közvetlenül hasson rá. Amennyiben ezen feltételek teljesülnek, hosszú évekig lehet gyönyörködni bennük.

 

Az alkotó, Nagy Enikő
Forrás: Tencart

Csak a képzelet szab határt

— A kivitelnél a képek esetén lehet képkeretes vagy keret nélküli kivitel. Mindkét esetnél vagy kereskedelemben kapható keretméretekkel dolgozunk vagy egyedileg készítjük el a kívánt méretet — és sorolja Enikő, hogy milyen méretekben gondolkodhatnak, akik élő moha képet szeretnének az otthonukba: — Standard méreteink a 25×25, 23×50, 50×50, 50×40, 50×70, 40×80 centiméteres alkotások. A ez elkészült képek szállítása postai úton is megoldható, gyakori a személyes átvétel, főleg a szállításra érzékenyebb termékeinknél, például a hidak vagy fa asztaldísz esetében. Ha a vevőnk nem tud eljönni, viszont a kép érzékeny a szállításra, akkor mi magunk szállítjuk le az alkotást… hiszen kötődünk minden termékünkhöz, vigyázunk rájuk, amennyire tudunk.

 

A jövőbeli tervekről így mesél az alkotó.

– Van számos ötletünk még, csodálatos helyek vannak az országunkban, mindegyik megérdemelne valamiféle leképezést, ezzel is tisztelegve a szépségük előtt… konkrétumokat még nem akarok elárulni, legyen meglepetés. Kísérletezünk még mindenféle külső és belső megvilágítási megoldásokon is. Szerencsére ügyfeleink fantáziája is kifogyhatatlan, továbbra is törekszünk rá, hogy az elkészült termékekre olyan szeretettel tekintsenek, ahogy készítettük őket.

Forrás: Tencart

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: TENCART

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva