Mihály Szilvia | 2022.10.31. 10:00
Süthető gyurma a Balaton alapja
Biztosan te is sokat gyurmáztál gyerekkorodban, de azt nem biztos, hogy tudod, hogy süthető gyurma az alapja azoknak az ékszereknek, melyek között Balaton alakú medálok is vannak.

A Balaton inspirálja a süthető gyurma ékszereket

A keszthelyi Balaton-parton sétálva mutatja be Göllei Nóra a süthető gyurmából készített ékszereit, köztük a Balatont formázó nyakláncát.

süthető gyurma

A Balaton ihlette..
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A Balaton mintájú nyaklánchoz egy színben passzoló vízcsepp és kör alakú fülbevalót is készítettem, megtaláltam hozzá a tökéletes kék színt is. Van egy zöldes-kékes-türkizes kollekcióm is, ezt is a Balaton ihlette. Ez a minta egész évben kedvelt, karácsonyi ajándéknak is rendelték.

Nóri Keszthelyen nőtt fel, igazi balatoni lány. Május közepétől augusztus végéig minden nap a Városi strandra járt gyerekkorában. Kicsiként a csúszdához közeli területet szerette, de sokat járt a Sziget-fürdőre is.

Göllei Nóra a Balaton szerelmese
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Nagyon szeretek fürdeni, strandolni – meséli. – Kiskoromban imádtam korcsolyázni, 14 éves koromig szinte minden télen befagyott a Balaton. Gimnazistaként Balatonfüreden éltem, az is gyönyörű, de a déli part is. Én azt vallom, hogy a déli partról az északi szép látvány, az északi partról pedig a déli.
Nagyon szeretem a nyári esőt, a balatoni viharokat, de csak otthonról – nevet. – Bentről gyönyörű, ahogyan villámlik, ahogy a tó felett szakad az eső. Azt is szeretem nézni innét a partról, ha a déli parton esik, Inspiráló itt lakni.

A süthető gyurma végtelen lehetőséget rejt

Nóri gyógypedagógusként és felkészítőként dolgozik Keszthelyen, szabadidejében készíti az ékszereket.
– Bár a munkámban is ki tudom élni a kreatív énemet, és nagyon szeretem a gyerekeket, az ékszertervezés és készítés másképp tölt fel energiával. 2020 novemberében, a Covid járvány alatt kezdtem el süthető gyurma alapú ékszereket készíteni. Leginkább fülbevalóim vannak, de nyakláncok, medálok és karkötők is felkerülnek a palettára. Rengeteg munka, gyakorlás, tanulás és kísérletezés után 2021 februárjában elindult a Handmade by Nóri, a logót is én rajzoltam, már webshopom is van.
Kezdetben mindent úgy készítettem, ahogy nekem tetszik, de egyre több kérés érkezett, nagyon szeretek egyedi rendeléseket is készíteni. Folyamatosan kísérletezek, képzem magam, új technikákat tanulok, hogy még egyedibb és minőségibb munkát adjak ki a kezeim közül.

süthető gyurma

Nyarat idéző fülbevalók
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A süthető gyurma nagyon könnyű, egy 5 forintos érme nehezebb, mint a fülbevalóim. Törekszem arra, hogy a vásárlóim igazi nőnek érezzék magukat, mikor az általam készített ékszereket viselik. A kisgyermekes anyukák inkább a kis méretű, bedugós fülbevalókat kedvelik, ezeket nem rántja ki a baba, ha ölbe veszik, a nagyobb, lógós darabok a fiatalabb korosztály kedvencei. A kiszúró forma 3 D-s nyomtatóban készül, ezeket a mi terveink, rajzaink alapján is gyártják, de sablonok alapján is tudunk dolgozni. A kinyújtott gyurmát ezekkel szaggatom ki, aztán lehet textúrát rátenni. Van, amire csiszolópapírral nyomkodok érdes felületet sütés előtt. A kristálymintások átlátszó süthető gyurmából készülnek és UV gyanta van a tetejükön, attól ilyen fényesek. Vannak sablon nélkül, kézzel készített formák, a katica és a méhecske is ilyen. Lehet venni adott színű gyurmákat, de én általában keverem a színeket, nincsen két teljesen egyforma darabom.

süthető gyurma

Aprólékos munkával készülnek ezek a darabok
Fotó: Mészáros Annarózsa

4 évszak ékszerei

– Tavasszal gyümölcsös minták a keresettek, az eper és a citrom volt a legnépszerűbb forma. A nyár kedvence a dinnye volt, imádták a vásárlóim. Praktikus, kicsi, mégis mutatós fülbevaló lett. Az elkészítése nagyon lassú folyamat volt. Először egy színátmenetes piros belsőt készítettem, aztán egy halványzöld réteget tettem rá, és a sötétzöldet. Majd sodortam, míg elég vékony nem lett. Megsütöttem, megcsiszoltam, a részletgazdag minták sok türelmet igényelnek.
Három-négy pár katicával is elbabrálok egy egész délután, ezeket a sütés után festem, lakkozom, majd ráragasztom a hátulját, legyantázom a hátulját, hogy ne essen le róla a bedugós rész. A kaktusz az egyik legújabb formám, és ahogy most nézem a hattyúkat, lehet, hogy hattyús fülbevalóm is lesz.
Most ősszel a barna, bordó, bézs színek mennek, a süni, mókus, makk, tök és a levél minta keresett.

süthető gyurma

Őszi ékszerek
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Karácsonyra lesz mézeskalács, hópehely, hógömb, kandalló zokni, sapka, idén egy mérettel kisebb sorozatot is készítek, a gyerekeknek az 1 cm-nél kisebb fülbevalók kényelmesek. Volt kürtöskalács és fagyi alakú fülbevalóm is, ezek is kötődnek a tóhoz, de ezek nem az én mintáim, elengedtem a készítésüket.

Nézd meg képeinket!

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva