Mészáros Annarózsa | 2021.05.24. 06:00
Barokk és nádtető Balatonkeresztúron – kétnapos ajánló
Ejtőzz az eldugott strandon és a települést átsétálva tekintsd meg a barokk csodákat, majd tégy egy körtúrát a nádtetők között! Gyere velünk Balatonkeresztúrra!

A település közigazgatási területének kelet-nyugati irányú kiterjedése eléri a 8 kilométert, ehhez képest alig 1 kilométernyi partszakasszal rendelkezik: mintegy 6 kilométernyi hosszban beékelődik Balatonkeresztúr és a tó közé Balatonmáriafürdő 6-700 méter széles belterületi sávja.

Vonattal könnyen elérhető a Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonalon – ez esetben Balatonmáriafürdő vasútállomáson kell leszállni. A 7-es út elhalad Balatonkeresztúr mellett. De ha biciklivel jönnél az is remek választás, hiszen a Balaton Bringakört elhagyva fel tudsz kanyarodni az Ady Endre útra Balatonmáriafürdőn keresztül.

Mindszenthy téren áll a Szent Kereszt Felmagasztalása templom

Barokk gyöngyszemek (2 kilométeres séta)

A nap első állomása a Bél Mátyás Látogatóközpont. Ha vonattal érkezel, akkor a Balatonmáriafürdői vasútállomástól csupán 10 percet kell sétálnod. Parkolni az épület előtt tudsz. Az egykori Festetics-palotában megismerheted a térség kulturális és természeti örökségét, egyedülálló ökoturisztikai tárlatot tekinthetsz meg! A legkisebbeknek interaktív játszóház ad feledhetetlen perceket! A kertben pedig egy illatozó rózsalugas alatt üldögélhetsz!

Bél Mátyás Látogatóközpont

Csupán 5 perc séta az Ady Endre úton és megpillanthatod a másik barokk remeket: a Szent Kereszt Felmagasztalása templomot. A templom előtti parkos téren kopjafák, emléktáblák közt sétálhatsz, miközben hallgathatod minden egész órakor felcsendülő orgonás-harangjátékot!

A templomba betérve lenyűgöző látványban lesz részed! Az épület Somogy megye egyik kiemelkedő műemléke, a nagyméretű hegedű formájú ablakokon beáradó fény káprázatossá teszi a freskókkal gazdagon borított falakat. Szentelj egy kis időt itt az elcsendesedésre.

Szent Kereszt Felmagasztalása templom

A Mindszenthy térrel szemben találsz boltot, patikát, fagyizót és egy nagy focipályát! A pálya mögött pedig kondiparkot játszótérrel!

Játszótér Balatonkeresztúr központjában

Balatonkeresztúr eldugott kis szabadstrandját a Vitorlás utcában találod. Ez kis füves-fás terület a retró vonalat képviseli, egy remek ejtőzéshez igazán pompás! Az Ady Endre úton sétálj le a part felé, keresztül Balatonmáriafürdőn!

A Vitorlás utcai strand

Nádtetős pincék körtúrája (3,5 kilométeres túra)

A Balatonkeresztúri temető előtt le tudod parkolni az autódat, az út kavicsos földes, így biciklivel és gyalogosan is könnyen járható, kis emelkedőkkel tarkított terep.

A Műemlék Pincesor táblánál kell befordulnod balra és innentől nincs is más dolgod, mint nézegesd a felbukkanó többségében nádtetős házakat, pincéket és gyönyörködj szépen művelt szőlőtőkék végeláthatatlan sorában.

A műemlék pincesor egyik házikója

 

Sok borosgazdával találkozhatsz, nyugodtan elegyedj szóba a helyiekkel, igazán szívélyes fogadtatásban lesz részed! És talán még a pohárkák is előkerülnek…

Amikor felértél a dombra, az utolsó háznál balra fordulj és az út lefelé fog ereszkedni. Innen már látni a Balatont és a tanúhegyeket, Balatonkeresztúr madártávlati képét.

Ligetes, fás részen megbújva találod (az úton tábla is jelzi) a Rabten Tashi Ling Tibeti Kulturális Központot. Ha a sorompó nyitva van, nyugodtan sétálj be. Ha meditáción szeretnél részt venni vagy bővebben érdeklődnél a Központ munkásságáról, akkor érdemes bejelentkezni. Ha csupán sétálnál egyet a csodás panorámájú parkban, akkor nem szükséges előzetes regisztráció. A szőlőhegy e részéről csodálatos panoráma tárul a tó nyugati medencéjére.

Rabten Tashiling Tibeti Kulturális Központ

 

A fák között a Badacsony látképe bújik meg

Központtól nagyjából 8 pereces sétával érsz vissza újra a temetőhöz, a kiindulási ponthoz.

Lapozd át képeinket!

 

A Balaton déli csücskében található három település: Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr és Balatonberény gyakorlatilag egy egységet alkot. Szemlézd végig korábbi ajánlóinkat, és ismerd meg ezt a remek triumvirátust!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva