Mészáros Annarózsa | 2021.05.10. 08:00
A béke szigete: Balatonmáriafürdő - kétnapos ajánló
Az általunk készített nem reprezentatív kutatás azt mutatja: Balatonmáriafürdő a béke szigete. Hosszú séták, hajókázás, kulináris élvezetek – és semmi izgalom…. Andalogj velünk!

Balatonmáriafürdő a déli-parton, a 7-es út mellett fekszik, áthalad a településen a Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal. Egy fő és két kisebb vasúti megállóval rendelkezik. Keleti irányból Balatonfenyvessel, dél és nyugat felől pedig Balatonkeresztúrral határos. Nagyon érdekes a település elrendezése: szélessége csupán 6-700 méteres, de hosszában 6 km-en nyúlik a Balaton-part mentén.

A települést leginkább családosok szokták a nyári kikapcsolódás helyszíneként választani, hiszen megannyi fás-füves strand és buli-mentes övezet várja a csendre, nyugalomra vágyókat. Tavasszal még messze a strandidő, pláne a parti bulik, így egy nagy sétára invitálunk, hogy te is megismerhesd ezt a kis ékszerdobozt!

Gróftól a Kikötőig (1,7 km-es séta)

Gróf Széchenyi Imre szobra egy kellemes, fás téren áll. Ehhez közel találsz parkolót, de a vasútállomás is rövid séta csupán. Balatonmáriafürdő és Balatonkeresztúr oly mértékben összeolvadt települések, hogy csak a helyiek tudják egész pontosan melyik részen is vannak. Bármerre is nézel mindenhol fákat, virágos, zöld felületet találsz!

Gróf Széchenyi Imre szobra a róla elnevezett téren

Ha körbesétáltad a szobrot, indulj el a partra! De mielőtt bemennél a Központi Strandra, kukucskálj be a Helytörténeti Gyűjteménybe!

Többek közt ezen a partszakaszon készültek fagyos-jeges képeink a télen. Ez is remekül bizonyítja, hogy minden évszakban érdemes ellátogatni ide, hiszen mindig valami varázslatos dolog bukkanhat eléd!

A tanúhegyek lenyűgöző látványt nyújtanak

Miután kigyönyörködted magad a tanúhegyekben indulj el a Kócsag utcai Termelői Piacra, mely szombati napokon tart nyitva! Csak és kizárólag helyi termelőktől találsz itt portékát! Ajándékozd meg magad és szeretteid néhány igazi balatoni finomsággal – házi rétes, lekvárok, friss gyümölcs a kertből!

A séta a Rákóczi Ferenc utcán folytatódik, amelyet az elmúlt hetekben adták ismét a közforgalomnak. Teljesen új burkolat, felfestések, sőt: szemet gyönyörködtető és nagyon kényelmes utcabútorok kaptak helyet! Neked melyik lesz a kedvenced?

Szuper utcabútorok a Rákóczi utcában

 

Szuper utcabútorok a Rákóczi utcában

Ha útközben megéheznél, ne aggódj! Számtalan büfé, cukrászda, étterem kínálatából választhatsz!
Ha a fagyi mellett döntenél, a Boldogasszony kápolnával szemben találsz is egy szemrevaló lelőhelyet. Miközben átadod magad a hideg élvezetnek, sétálj be a kápolna kertjébe! Itt láthatod Mindszenty bíboros, Bárdos Lajos és Szűz Mária szobrát. Tölts egy kis időt ebben a parkban!

Bárdos Lajos domborműve

A kápolnától kijövet balra már látszik a csatornán átnyúló híd. Ha autóval érkeznél a kikötőnél ingyenes parkolót találsz. A csatornán vitorlások ringadoznak, s a Kikötőből indulnak a sétahajók! Válts jegyet te is az 1 órás hajókázásra! A Kikötő melletti füves részen játszótér, szabadtéri kondipark és büfé is található. A móló szép hosszan nyúlik be a Balatonba, sétálj végig rajta és készíts egy szuper fotót is!

Mindig kell egy jó fotó!

 

Kikötőtől a Grófnéig (4 km-es séta)

Ezen a sétaúton nincs sem emelkedő, sem ereszkedő, kanyar is csak éppen hogy! Így autóval, gyalog, biciklivel, kismotorral vagy akár futva is vállalható.

Kezd a napot hajókázással, menetrend indulnak 1 órás útra sétahajók a Kikötőből. Utána vedd nyakadba a települést keleti irányba, Balatonfenyves felé!

Ringatózó vitorlások

Mindegyik utca nyílegyenesen halad egymás mellett a vasút mentén, így bármelyiket is válaszd, az Andrássy Mária Közösségi Házhoz érsz. Ha letérnél a Balaton irányába, négy strand is akad menet közben. De nem csak a strandokon találsz éhségűző pontokat. A település szinte minden utcája rejt egy éttermet, ezeket táblák jelzik!

Sétád közben gyönyörködj a békebeli vagy éppen teljesen modern nyaralókban és virágokban pompázó kertekben!

Bájos kis nyaralók Mária-szerte

Széchényi gróf feleségéről nevezett Közösségi Házban, főként a szezonban, változatos programokat találsz! Kertjében kellemes padok, kis játszótér és egy 100 éves prés található!

100 éves prés a Közösségi Ház udvarán

 

Gyönyörű padokon pihenhetsz

 

A séta végén ballagj le Balatonmáriafürdő legkeletibb strandjára, a Hullám utcaira és csak nézd a fodrozódó Balatont a béke szigetén!

Merülj el képeinkben!

Sétálj egyet Keszthelyen is! Kétnapos ajánlónkat itt találod!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva