A Murci Gasztrofesztivál a balatonlellei és balatonboglári vállalkozók összefogásával indult, mára pedig
7 helyszínen 12 étterem, 12 borászat, 1 delikát üzlet és 2 cukrászda kínálja finomabbnál finomabb portékáit.
Mindemellett megtalálhatók lesznek a környék kézművesei is.
Érdekelnek a receptek szőlő hozzávalóval?
Az ősz ízei a Murci Gasztrofesztivál kínálatában
Vargányakrémleves, Angus Stefánia, konfitált tarja, szarvas tortilla, szőlős kacsamájragu és marinált fogas.
Csak néhány finomság az éttermek egyedi kínálatából. A borok pedig ezúttal is elvarázsolják a szakértő közönséget. – Murcit, mustot és a korai szüretelésű fajtákból már újbort is lehet kóstolni – mondta a likeBalaton.hu-nak Bór Norbertné szervező, aki egyben a Balatonboglári Borvidék hegyközségi tanácsának titkára.
– Úgy érezzük, hogy az idei évjárat jó lesz.
De választhatnak az ide érkezők épp úgy érett vörösborokat, mint üde, gyümölcsös fehérborokat vagy rozékat – tette hozzá.
– Újdonság, hogy egy balatonszemesi cukrászda is csatlakozott az eseményhez, akik „mindenmentes” süteményekkel várják a vendégeket. Így kedvezni tudunk a cukorbetegeknek és a gluténérzékenyeknek is – említette a szervező.
Vihetünk kóstolópoharat
Mint megtudtuk, a „Csengős kereszt” magasságában idén is lezárják a forgalom elől a Kishegyi utat, és csak gyalog lehet felmenni. 12-től 20 óráig vannak nyitva a helyek, délelőtt 11 órától 2 városi kisvonat szállítja azokat a vendégeket a helyszínre, akik nem szeretnének autóval közlekedni. A városi kisvonatok a központban lévő buszmegállóból indulnak, megállnak az iskola előtt, a végállomásuk pedig a Gémeskútnál lesz. Így kényelmesen fel lehet jutni a helyszínre.
Az első megálló a Konyári Pince, a második a Pócz Pincészet és Borbisztró, aztán a Hegyi Borterasz, majd a Zöld Ajtós Ház következik. Az ötödik megálló a Bolemon tanya, a hatodik a Majthényi Présház, a hetedik pedig a Szent Donát kápolna melletti nagy parkoló.
– Kóstolópoharat minden borászatnál lehet vásárolni, de a megköszönjük a vendégeknek, ha magukkal hozzák a régit.
Azt is megtöltik a vendéglátók – hívta fel a figyelmet Bór Norbertné, aki hozzátette, a Majthényi Présháznál a családokat gyereksarok várja játszóházzal és őszi játékokkal.
Debrecenből is jönnek Murci Gasztrofesztivál programjaira
A Hegyszépítő Társaság ötlete alapján minden évben tavasszal és ősszel tartanak „nyitott pince napokat” a Kishegyen. Épp úgy vonzó a nagyközönség számára a tavaszi Kishegyi Kortyok és Falatok, mint az őszi Murci Gasztrofesztivál.
– A szálláshelyek forgalmát tekintve áprilisban és októberben is érkeznek vendégek. Vannak, akik Szegedről, Makóról, Debrecenből utaznak ide a rendezvény miatt. Három napot eltöltenek a településen, meglátogatják az éven át nyitva tartó helyeket, kirándulnak.
Sokan felmennek a Parkerdőbe akár gyalog, akár kerékpárral
– mondta a szervező, majd hozzátette, tapasztalatuk szerint akik eljönnek és megkóstolják a kínálatot, azok a szezonban is visszatérnek a vendéglátóhelyekre.
Nyitókép: Krausz Andrea