likeBalaton.hu | 2022.10.15. 08:00
Építészeti csoda ez a családi ház Balatonlellén
Mindenki csodájára jár egy különleges családi háznak Balatonlellén. A Virág Strand melletti új épületet sokan fotózzák. Nem véletlenül. Elképesztően különleges!

A családi ház egy izgalmas formai játék. Nem kívánja követni a mai trendeket, nem illeszthető be a jelenleg létező építészeti kánonba. Az 1960-as és 1970-es évek kísérletezőbb, bátrabb útkeresés irányát idézi – írja az epiteszforum.hu.

Egy családi ház csodájára járnak Balatonlellén, melyet a Zenit Stúdió. Az épület feltűnő formavilággal rendelkezik.

Olyan, mintha átlátnánk az épületen, pedig csak visszatükröződik az északi part
Fotó: Bujnovszky Tamás/Építészfórum

 

A Zenit Stúdió Balatonlellére tervezett háza az 1960-as és 1970-es években divatos feszített vasbeton nyaralók hagyományát idézi fel,

és a környezetéhez képest egy feltűnőbb formavilággal akarja megszólítani az embereket.

Egy családi ház, három lakóegység

Az épületen belül három rész került kialakításra: egy földszintes és két emeletes lakóegység. Minden lakóegység különállóan rendelkezik nappalival, konyhával, fürdőszobával és hálóval, ugyanakkor a három lakrész – a nappalik közötti elhúzható üvegfalnak hála – egy térré kapcsolható.

A tájolást egyértelműen meghatározza a telek: a déli oldalon található a Honvéd utca, az északi oldalon a Balaton és a Virág Strand elkeskenyedő fövenye.

Az északi oldalon homogén üvegfelületet kapott a ház. Így tökéletes a kilátás a tóra. Az épület északi oldalának egészét a mindhárom üdülőegységen végigfutó nappali foglalja el. A földszintes épületrészben a nappaliból közvetlen nyílik, és egy légteret képez a konyha, az olvasószoba és a háló. A kétemeletes egységben a nappalival egy térbe került az földszinti konyha, valamit az emeleti galéria.

Kilátás a nappaliból
Fotó: Bujnovszky Tamás/Építészfórum

 

A déli oldalra kisebb nyílászárók kerültek az épületre, hogy elkerüljék a túlmelegedést. Az épület egy izgalmas formai játék. Nem kívánja követni a mai trendeket, nem illeszthető be a jelenleg létező építészeti kánonba.

Ez a déli oldala, amely a Honvéd utca felé néz
Fotó: Bujnovszky Tamás/Építészfórum

 

Nyitókép: Bujnovszky Tamás/Építészfórum

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva