Marosi Gábor | 2023.08.20. 11:00
A sekély vízben is történhet tragédia
Messze van még a vége a balatoni főszezonnak, de már bőséggel kijutott a tragédiákból, több vízbe fulladásról kellett beszámolnunk. Nemcsak a Balatonnál történt tragédia. Július közepén a gyékényesi bányatóban is meghalt egy férfi. A hatóságok és életmentők szerint az eseteket kellő felkészültséggel és önismerettel el lehetne kerülni.

Legutóbb egy héttel ezelőtt került elő egy férfi holtteste Siófoknál. A huszon­éves fiatal barátnőjével vízibiciklizett a Balatonban, majd lecsúszott a hajó csúszdájáról és elmerült a tóban. Barátnője a strandolóktól kért segítséget, de nem találták meg. A férfi holttestére végül múlt szombaton a víz felszínén bukkantak rá. Balatonszemesnél is tragédia történt néhány nappal ezelőtt. Egy 80 éves nő fulladt meg, aki feltehetően rosszul lett, amikor kifelé ment a vízből.

 

 

 

Fotó: Németh András

A Somogy Vármegyei Rend­őr-főkapitányság adatai szerint július végéig nyolcan fulladtak a Balatonba, eggyel kevesebben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Sokak életét azonban sikerült megmentenie a balatoni vízi rend­őröknek. Az elmúlt hét hónapban 104 esethez riasztották őket, és összesen 214 embernek segítettek.
Batta Zsolt Iván, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, a halál­esetek nem amiatt történtek, mert a fürdőzök nem tartották be a szabályokat és nem figyeltek oda a viharjelzésre. Az esetek több mint fele az elrendelt hőségriadókban, vagy az ahhoz közeli napokban következett be. – Ez a tendencia már évek óta megfigyelhető – emelte ki a sajtóreferens. – Az extrém meleg időjárás nagy mértékben megterheli az emberi szervezetet, és sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy rosszullét tragédiához vezet – tette hozzá.
Az idei vízi halálesetekben az is közös, hogy a parthoz nagyon közel, 50–350 méterre történtek és mindösszesen 50–120 centiméteres vízmélységnél. A legtöbb tragédia a Balaton déli partján volt. A rendőrség azt tanácsolja a fürdőzőknek, hogy extrém hőségben – főleg egyedül – kerüljék a nyílt vizet, és ha nem biztosak abban, hogy megfelelően tudnak úszni, akkor viseljenek mentőmellényt.

Forrás: vizimentők.hu

Mentőmellényt adtak a gyerekekre a strandokon

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is azt javasolja, hogy aki nem tud úszni, feltétlenül használjon mentőmellényt.

– Több balatoni strandon is található az idei szezonban mentőmellényállvány.

– Egy-egy ilyen állványon 12 gyerek számára elegendő biztonsági eszköz található, melyeket ingyen lehet használni.

Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

 

Czene-Polgár Donát, strandi vízimentő szerint a fürdőzők rendszeresen használják a mellényeket, és így nagyobb biztonságban érzik gyermeküket. Ha valaki felkészülten érkezik a strandra és tisztában van a saját képességeivel, akkor könnyen elkerülheti a tragédiát. Hozzátette, a strandolókon múlik, hogy mennyi munkájuk akad a szezonban.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh András

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva