Góz Lilla / sonline.hu | 2021.12.13. 14:00
Balatonlellei csokifürdő konyakkal
Idén is dübörög a lellei konyakmeggy-gyártás, naponta átlagosan százkilónyi bonbont készítenek az ünnepi időszakban.

Nincs két egyforma konyakmeggy a Stühmer édesipari vállalat balatonlellei üzemében. Minden édesség kézzel készül. Az ünnepek előtt karamellás, fehér csokoládés és étcsokoládés bevonattal is készülnek konyakmeggyek.

Fotó: Krausz Andrea

Konyakban fürdőző meggyszemek

Több hetet tölt a meggy a jellegzetes és karakteres konyakban. Miután az alkohol jól átjárta a gyümölcsöt, megkezdődik a magozás a Stühmer édesipari vállalat balatonlellei üzemében. Közben pedig az üzem másik felében a fondant-t keverik, amelybe a gyümölcsöt forgatják. Miután a cukormáz megszilárdult, egy csokoládétalpat kap a bonbon. Ezt követően mártják az édességet 28 fokos fehér- vagy belga étcsokoládéba és karamellbe.

Olvasd el a a konyakmeggy készítéséről írt korábbi édes élménybeszámolónkat is.

Fotó: Krausz Andrea

– Kell egy kis idő, hogy a meggyben lévő alkohol feloldja a fondant-cukrot; tulajdonképpen ebből alakul ki az édes, selymes likőr a belsejében – mondta el az egyik dolgozó. Miután megszáradt a bevonat, fényes sztaniolpapírba csomagolják a bonbonokat.

Minden kézzel készül

Az elkészítés során a különböző fázisok egymásra épülnek, négy-öt embernek együtt és azonos ritmusban kell összedolgoznia.

Fotó: Krausz Andrea

– Minden gyártási folyamat kézzel történik, jelenleg tizenhárman dolgoznak a lellei üzemben, és átlagosan naponta 90-120 kilónyi bonbont készítenek el – mondta el Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette: a karácsonyi ünnepek előtt általában 20-30 százalékkal emelkedik a megrendelések száma, és egyre többen az online térben vásárolják meg termékeiket. A konyakmeggy mellett a karácsonyi ünnepek előtt a szaloncukrok és az ünnepi desszertek a legkeresettebbek.

A bonbonkészítés több mint százéves múltra tekint vissza Magyarországon.

Hazánkban elsőként É­­mile Gerbeaud svájci származású cukrász 1886-ban nyitotta meg csokoládégyártó üzemét. Itt kezdte meg a konyakmeggy gyártását, amelynek receptúrája titkos volt. A likőrös édesség akkoriban a városi polgárság előkelő ajándéka volt.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva