Krausz Andrea | 2019.12.17. 06:00
Unod a szaloncukrot? Ez valami más, és imádni fogod a fán!
A Balaton déli partján gyártják a különleges édességet, a Lellei Kézműves Konyakmeggyet, amiből most már szaloncukor változat is létezik. Ráadásul a klasszikus étcsokoládés mellett most már újabb ízeket is kóstolhatunk. Először jártunk a négy éve működő balatonlellei üzemben.

Mindig csodáltam a konyakmeggy formáját, szerintem az egyik legszebb bonbon, ami ráadásul régi magyar hagyományokkal rendelkezik. Émile Gerbeaud, svájci származású budapesti cukrász 1884-ben költözött Magyarországra Kugler Henrik hívására. Gerbeaud csokoládé-készítő mesterként honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakmeggyet, bár egyes elméletek szerint a konyakos meggy alapötlete éppenséggel Kugler Henriktől származik.

Nos, akárki is találta ki, az biztos, hogy egy nagyon szép és különleges édességet hozott létre, ami igazából kézműves termék. A karácsonyi készülődés jegyében bepillanthattam a Lellei Konyakmeggy üzemének munkájába, ahol összesen 14 hölgy gyártja angyali ügyességgel egyenként ezt a csokoládés remeket.

Napi 160 kg konyakmeggy készül a karácsonyi időszakban (Fotó: Krausz Andrea)

Le is esett az állam, amikor megláttam, hogy milyen begyakorolt, mégis gyors mozdulatokkal viszik fel a különböző rétegeket a meggyre, különösen a csokiba mártás mozzanata varázsolt el, melynek vége egy kacskaringós vonal, vagy snirdli (korona). Erről csak annyi jutott eszembe, hogy még a sütim tetejére gyártott csokimázzal is mennyit bajlódtam (pedig az nem is nagy cucc), maradjunk annyiban, hogy egy ázott hangyaboly az én pempőmhöz képest egy remekműnek volt nevezhető.

Na, most itt nagy mennyiségben állítják elő a konyakmeggyet, ilyenkor 160 kg készül naponta. A gyártási folyamat különböző fázisai egymásra épülnek, négy-öt embernek együtt és azonos ritmusban kell összedolgoznia.

Szaloncukor csomagolást kapnak a konyakmeggyek (Fotó: Krausz Andrea)

A balatonlellei kézműves konyakmeggyet a következő módszerrel készítik: a magyar területen termesztett, egyforma méretű meggyszemeket három hónapig áztatják kiváló minőségű alkoholban, utána a meggyszemeket egyenként kimagozzák, hogy még csak véletlenül se kerüljön magtörmelék vagy darab a töltelékbe. Ezután egyenként fondant-nal vonják be, majd a fondant-os meggyszemek egyenként csokoládétalpat kapnak.

A bonbonokat kiváló minőségű belga csokoládéba mártják, és a mártás befejező mozdulataként viszik fel a szép kacskaringós vonalat a bonbon tetejére. Erről lehet megállapítani, hogy a konyakmeggy ténylegesen kézzel készített, egy gép erre nem volna képes. Bár a szemek méretének közel azonosnak kell lenniük, hogy beleférjenek a dobozba és persze a szánkba, két teljesen egyforma konyakmeggy mégsem létezhet. Ettől lesz teljesen egyedi a kézműves termék.

Nagyon jó kézügyesség kell a csokoládéköpeny elkészítéséhez (Fotó: Krausz Andrea)

A végén 3-4 hölgy csak az aranypapírba csomagolással foglalkozik, mondanom sem kell, hogy az is mesteri mozdulatokkal történik.

Karácsony előtt szaloncukor is készül Balatonlellén, ami azt jelenti, hogy szaloncukor csomagolást kapnak a konyakmeggyek. Az elkészült édességnek még egy kicsit állnia kell, hogy a meggyben lévő alkohol feloldja a fondant cukrot, és tulajdonképpen ebből alakul ki a likőr a belsejében.

Az idei év újdonsága, hogy szeptembertől háromféle ízű Lellei Konyakmeggyet kóstolhatunk: a klasszikus étcsokoládés mellett most már forgalomban van a fehércsokis és a karamella ízű is.

Családi vállalkozásként működik Balatonlellén a Lellei Konyakmeggy manufaktúra, apa és fiai viszik az üzemet.

Tripon László gyártási igazgató a balatonlellei üzem előtt (Fotó: Krausz Andrea)

– Cukrász végzettségem van, és egy olyan terméket szerettem volna létrehozni, amit az emberek örömmel fogyasztanak – mondta a nagyobbik fiú, Tripon László. – Szóba se jöhetett volna olyan áru, amit nagy mennyiségben legyárt egy gép, és mindegy hogy milyen a minőség, csak kerüljön be a multik polcaira és vigyék az emberek. Bár volt egy-két gyártó, akik talán nem a megfelelő minőségben készítették a mindenki számára elérhető recept szerint, de a konyakmeggy eltűnt a piacról. 2015 óta dolgozunk itt Balatonlellén, és sok visszajelzést kapunk, hogy jobb, mint az eredeti íz volt, mert a csokoládé finomabb.

A Budapesti Édesipari Vállalat dobozára még sokan emlékeznek régebbről, ők gyártották sokáig a konyakmeggyet. A fekete alapon lévő meggyszemeket ábrázoló retró doboz egyébként 1958-ban díjnyertes csomagolás volt, amit Triponék le is védettek, miután elhatározták, hogy jóval magasabb minőségben elkészítve újraélesztik a konyakmeggy gyártását.

– Ismerték az emberek a dobozt, de azért újra be kellett vezetni a terméket. Amint bekerültünk a boltokba, már sokan választották a Lellei Konyakmeggyet. Egyre többet gyártunk, az új ízeket mi magunk kísérleteztük ki. A gépparkunkat is fejlesztettük egy 200 literes tankkal, amiben 200 kg csokit tudunk olvasztani. A téli időszakban csokoládé- és delikatesz boltokba szállítunk, kedveltek a karácsonyi kiszereléseink – foglalta össze Tripon László.Sokan tudják, hogy a konyakmeggy érzékeny édesség, 18-20 °C foknál melegebb helyen nem szabad tárolni, mert tönkremegy, ezért inkább faljuk be frissen! (Persze nem egyszerre egy egész dobozzal! Csak mértékkel!) Ha konyakmeggyet eszünk, gondoljunk arra, hogy a macskanyelvvel együtt Magyarországról indulva hódította meg a világot.

További fotók a Lellei Konyakmeggyről:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva