Szaniszló Hajnalka | 2021.07.05. 15:00
ifj. Richter József: "minden porcikánk azt kívánja, hogy újra a cirkusz porondján álljunk"
ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója adott exkluzív interjút az idei programról és a Balatonhoz fűződő kapcsolatáról.

ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója adott interjút a likeBalaton.hu-nak.

– Indul a szezonotok, de a karantén biztosan nem volt könnyű. Hogyan éltétek meg?
– Tavaly októberben volt az utolsó előadásunk. A karantén idején volt amikor mélyponton voltunk, máskor pedig láttuk az alagút végén a fényt. Ekkora kihagyás után nehéz visszarázódni, de nagyon motivált a társulat, és lelkesen készülünk az előadásokra. Hónapok óta minden porcikánk azt kívánja, hogy újra porondra léphessünk.

– Július 1-jén kezdődött az idei szezonotok Balatonlellén és augusztus 28-ig tart. Milyen újdonságokkal készültök?
– A műsorunk címe The show must go on, azaz a show-nak folytatódnia kell. Teljesen új műsorral készülünk. Olyan produkciók is lesznek, amelyek még soha nem voltak Magyarországon, és vannak visszatérő fellépők is, akiket nagyon szeret a közönségünk. Idén lehetőséget biztosítunk egy fiatal artistapárnak, a Skating Rebels-nek is, akik egy egyedülálló görkorcsolya produkcióval készülnek. Cirkuszunk népszerű komikusa, az olasz Steve szintén velünk tart. Ezen a nyáron bemutatjuk a Hungarikummá nyilvánított lovas akrobata számunkat, amelyben én is szerepelek.

Ifj. Richter József lovasakrobata-előadása Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Ifj. Richter József lovasakrobata-előadása
Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

 

– A Cirkuszok Éjszakája július 16-17-én kerül megrendezésre. Mit takar a kibővített program?
– Korábban a Cirkuszok Éjszakája egynapos volt. Óriási az érdeklődés, így az utóbbi években kétnapossá bővült az esemény. A műsorok mellett a közönség betekinthet a kulisszák mögé is. A gyerekek különböző cirkuszi eszközöket próbálhatnak ki és felállhatnak a lovak hátára, ahogyan az artisták.

Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

 

– Az olasz-spanyol akrobata duó, Ambra & Yves programjáról mit lehet tudni?
– A világ legjobb artistái közé tartoznak. A 2021-es évet is a világhírű Roncalli Cirkusz turnéján kellett volna tölteniük, de a vírushelyzet miatt ez meghiúsult. Így tudtunk mi lecsapni rájuk. Számos cirkuszfesztivál nagydíjasai, ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy idén velünk tartanak. Két produkciót mutatnak be: egy temperamentumos zsonglőr számot, és egy, cseppet sem veszélytelen levegőakrobata-produkciót, az úgynevezett tissue-t (Tissue:
selyem anyag kb 20 méter hosszú és 10 méternél összefogva van rögzítve – a szerk).

Ambra&Yvess világhírű artisták Fotó. Ambra&Yvess hivatalos

Ambra&Yvess világhírű artisták
Fotó. Ambra&Yvess hivatalos

 

– Hogy néz ki egy napod, amikor este előadást tartotok?
– Annyira régen volt előadásunk, hogy szinte már el is felejtettem. A napi rutin, azaz a hétfőtől szombatig tartó előadások, a cirkuszvezetés és az állatok ellátása mellett remek dolog, hogy 25 éve Balatonlellén töltjük a nyarat. Strandolunk, éttermekbe járunk, és jól érezzük magunkat. Indulunk a Balaton-átevezésen is, BL-Cirkusz Team néven, Tóth Balázs barátommal. Ezt a megmérettetést tavaly is teljesítettük.

Utcát neveztek el rólatok Balatonlellén.
– Balatonlelle a második otthonunk. A Cirkusz tér mellett van egy kisebb utca, amelynek eddig nem volt neve, ezért 2020 őszén Balantonlelle polgármestere és képviselőtestülete úgy döntött, hogy Richter utcának nevezik el, ami óriási megtiszteltetés számunkra.

Még több információ a cirkuszról itt.

Utcát neveztek el a Richter családról Balatonlellén B-j: Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója Kenéz István, Balatonlelle polgármestere Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar artistaművész, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója és a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatából Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Utcát neveztek el a Richter családról Balatonlellén
B-j: Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, Kenéz István, Balatonlelle polgármestere, Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar artistaművész, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója és a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatából
Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Nézd meg itt a cirkusz balatoni történéseit.

– Korábban láthattunk a Balaton vizén akrobatikázni. Idén is várható hasonló megmozdulás?
Ez a nyár egyik csúcsprogramja. Idén is készülünk arra, hogy artistákkal kivonulunk a Balaton vizére, és bemutatunk egyfajta vízicirkuszt. Élvezzük, hogy teljesen más közegben mutatjuk be a műsorunkat.

Ifj. Richter József és artistái a Balaton vizén Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Ifj. Richter József artista száma a Balaton vizén
Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

 

– Mit gondolsz a Balaton gasztronómiájáról?
Alkoholt nem igazán fogyasztok, de a legjobb éttermeket ismerem a környéken, s rendszeresen látogatom is őket. A kedvenc helyeim bárhol a világon megállnák a helyüket, mind az ételek, mind a kiszolgálás tekintetében.

– A klasszik lángos-hekk-fagyi kombót kedveled?
– Igen, de úgy gondolom, hogy a Balaton nem csak ebből áll, hanem kezd négyévszakossá válni. Az egyik kedves barátomat idézve a Balaton télen-nyáron menő.

– Milyen egy cirkuszigazgató/artista étrendje? Mivel tartod karban magad fizikálisan?
Ez a kérdés most nagyon aktuális, mert több, mint nyolc hónapos kihagyás után én sem vagyok a topon, ezért most könnyebb ételeket fogyasztok. Szerencsés vagyok, mert amikor kezdődik a gyakorlás és a munkával járó stressz, csökken az étvágyam is.

Ha még többet szeretnél megtudni a cirkuszigazgatóról, itt keresgélj.

– A feleségednek, Merrylu-nak és a társulatnak milyen a viszonya a Balatonnal? Vannak közös programok?
– Vasárnap szabadok vagyunk, és közös progamokat is szervezünk. Az artistáink sokszor lemennek a partra. A nemzetközi fellépőink pedig annyira megszeretik a Balatont, hogy később nyaralóként visszatérnek a tóhoz.

Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

 

– Volt számodra különösen emlékezetes nyár/előadás a Balatonnál?
– Mindegyik nyár emlékezetes, mindegyikben van valami, ami kitörölhetetlen. De talán a 25 éves jubileumi műsorunk volt az egyik csúcspont, amikor 1500 ember állva ünnepelt bennünket, hosszú perceken át. Felejthetetlen élmény.

– Gyerekkorodból milyen emlékeid vannak a Balatonról?
– Tulajdonképpen itt nőttem fel. Abszolút jó emlékeim vannak a Balatonról, most pedig újra találkozom azokkal az emberekkel, akiknek a szeme láttára nőttem fel. Balatonlelle egy olyan kis közösség, amelyhez jó tartozni, amelybe jó újra és újra visszatérni.

Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

 

Nyitókép: Ifj. Richter József és artistái a Balaton vizén
Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva