Koszorus Rita/sonline.hu | 2023.01.08. 16:00
Két manó, Lellye és Simi kalauzol végig a déli parton
Megjelent Lajos Beáta balatonlellei vállalkozó és családanya első gyermekeknek szóló balatoni foglalkoztatófüzete, amely több mint egy kifestő, a készülőben lévő útikönyvének előfutára.

Lajos Beáta a Balatonlellén található parajdi sószoba megálmodója és a szintén lellei Baba-Mama Birodalom alapítója. Nem mellesleg két iskoláskorú kisfiú édesanyja is. Sok mindennel foglalkozott már, aki ismeri, tudja, hogy egy igazi örökmozgó, alkotó ember, aki mindig új dolgokon, új lehetőségeken töri a fejét. Ezúttal élete első saját kötetébe fogott bele. A könyv ugyan még nincs teljesen kész, de már

megjelent a kötetet beharangozni hivatott és ahhoz kapcsolódó foglalkoztatófüzet.

A Dél-balatoni négy évszakos kalandozó több mint egy hagyományos kifestő – mutatta büszkén az első példányokat a szerző. – A könyvemhez elkészültek az illusztrációk és kitaláltam, hogy a vázlatokból lehetne készíteni egy kifestőt – mondta Lajos Beáta. – Nekiláttam az összeállításának, megírtam a történeteket, majd csapatmunka eredményeként elkészült a kalandozó – tette hozzá Beáta. A vállalkozó édesanya nagy munkába vágta a fejszéjét, de a felfedezés iránti vágya töretlen volt az alkotómunka során.

A foglalkoztató füzet csak a kezdet.
Fotós: Németh Levente

 

– A családdal sokat kirándultunk a Balaton körül és többször meséltem az ismerősöknek, barátoknak, hogy milyen csodás élményeket gyűjtöttünk – mesélte.
– A beszámolóimon azok is nagyon csodálkoztak, akik itt laknak születésük óta, én ugyanis erdélyi, csíkszeredai vagyok. Tízéves voltam, amikor ideköltöztünk, és már akkor nagyon szerettük felfedezni a vidéket a testvéremmel, mindig a térképeket nézegettük, mesélte a szerző, aki

meglepődött azon, hogy a helyiek nem ismerik a déli part eldugott gyöngyszemeit.

– Ezért elkezdtem kutakodni, van-e hasonló kiadvány – tette hozzá a szerző és szerkesztő. – Miután láttam, hogy nincs, elkezdtem összegyűjteni a képeket és az információkat. Helytörténeti anyagokat használtam a munkához, interneten kutattam, de beszéltem idős helybéli nénikkel és bácsikkal is. Elkezdtem megírni a történeteket, és mivel van két gyermekem, mindenképpen meseszerűre szerettem volna.
Fodorné V. Andreával az illusztrátorral megálmodtuk Lellye és Simi manót. Előbbi neve nem a véletlen műve, árulta el Beáta.

– Balatonlellének nagyon sok elnevezése volt az idők során, az egyik legrégebbi a Lellye, innen származik a főhősnő neve.

Tippeket, ötleteket tartalmazó térkép lehet a következő

A dél-balatoni útikönyv három éve íródik, várhatóan az idén tavasszal már forgathatják a családok a kezükben. Ugyanis a Lellye Kalandjai nem csak gyerekeknek, de szüleiknek is szól.
– A két berek – a siófoki töreki berek és a Nagyberek – közötti részen kalandoznak a főszereplő manók. Megtudhatják az olvasók, hogy évszakonként milyen kirándulást érdemes tenni a Balaton déli partján. Azért a déli partról szól a könyv és a foglalkoztató, mert az északi part szerintem kicsit túlhájpolt.

Hiányoltam, hogy egyetlen útikönyv, érdekes foglalkoztató kiadvány sem készült korábban a déli partról, ami a családos turisták számára igazi paradicsom.

Tervezek még egy térképet is, amin nem gasztronómiai információk lesznek, hanem ötletek az ideérkező turistáknak, kirándulóútvonalak, tippek, hogy mi mindent tudnak még csinálni a strandoláson kívül.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva