Krausz Andrea | 2022.11.19. 08:00
Különleges könyv jelent meg Siófokról XX. századi történetek címmel
A siófoki könyvtárban tartott könyvbemutatón vehette kézbe először a publikum a 700 oldalas, keményfedeles kötetet, melynek címe: Siófok – XX. századi történetek. A 10 szerző tudományos igényességgel, ugyanakkor olvasmányosan megírt tanulmányát 300 fotóval, és QR-kóddal megtekinthető korabeli videókkal színesítették.

– A Siófok – XX. századi történetek című könyv nem egy monográfia (a teljesség igényével készített átfogó történelmi visszatekintés), hanem egy olvasóbarát tudományos munka. A könyv nagy igényességgel megírt írásokat tartalmaz,

szakavatott kutatók szerepelnek a szerzők között

– hívta fel a figyelmet Bognár Zoltán történész, a szépen kivitelezett kötet szerkesztője, egyben egyik szerzője.

Bognár Zoltán és szerzőtársai a siófoki könyvtárban tartott könyvbemutatón
Fotó: Krausz Andrea

Földrajz, történelem, kultúra, építészet

Érdekes fejezeteket olvashatunk például Siófok területi terjeszkedéséről, a fővárosi közönséget „vigalmi negyedként” kiszolgáló szerepéről, az itt működő színházról, az 1919-es Magyar Nemzeti Hadsereg siófoki főhadiszállásáról, az art deco stílusban megépített Siklós-panzió történetéről, az 1956-os forradalom történéseiről, a balatoni hajózásról, vagy épp a szocialista szórakoztatásban biztos pontot jelentő állandó siófoki produkciókról,

mint az Országos Rendező Iroda (ORI) által szervezett „Halló, itt Balaton”, az Illés, Metro és Omega együttesek koncertjeiről.

A könyv borítója kiterítve: az egykori siófoki belváros reprodukciója
Fotó: Krausz Andrea

10 kutató munkája

A helytörténeti tanulmánykötet magánkiadásban, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, melynek szerkesztője a Siófokon nevelkedő Bognár Zoltán.

– Történészként végeztem 2004-ben, és a szakdolgozatomat siófoki témából írtam. De elsodort az élet másfelé, és egy tíz éves szünet után azt gondoltam, hogy újra előveszem dolgozatom témáját, ami „A siófoki politikai elit változásai 1944 és ’49 között” címet viseli – mesélte a likeBalaton.hu-nak Bognár Zoltán. – Elkezdtem egyre többet kutatni. A pandémia idején rengeteg szabadidőm lett, és több írásom is született, például a rendszerváltás idejéről is készítettem tanulmányt. Aztán jött az ötlet, hogy egy leendő könyvhöz olyan társakat keressek, akik valamilyen formában kutatták Siófok történetét. Felkértem őket, hogy járuljanak hozzá a kötethez, melyhez két vezérelv tartozott: Siófok, és a XX. század.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a fogadtatása. Ha érdekli az embereket, akkor van már még egy kötetre való ötletem. És nem csak a XX. századról

– mondta a történész, majd hozzáfűzte, hogy 33 éve jelent meg utoljára könyv Siófok történtéről.

Olvasmányos kötet Siófokról
Fotó: Krausz Andrea

Hatalmas sportélet

Siófoknak mindig is kiemelt szerepet jutott a múlt században. Ahogy tanulmányában Dr. Kovács Emőke történész írta, ” A XX. század elejére a vendégéjszakák számában Siófok elhagyta Balatonfüredet, ezáltal komoly verseny alakult ki a nagyobb települések között.”

1905 nyarán például Fodor Károly (1856 –1927) műegyetemi vívómester, a Nemzeti Sport alapítója megnyitotta országos hírűvé vált sporttelepét. A Nemzeti Sport 1907-ben így méltatta a telepet: „Siófok az egytelen fürdőhely ma Magyarországon, mely teljesen felszerelt sportteleppel rendelkezik.

Hatalmas vívócsarnok teljesen felszerelt tornaberendezéssel, céllövőhely, ping-pong asztalok, 1/8 mérföldes atlétikai pálya, foot-ball-pálya, 7 kitűnően karbantartott uszoda állnak a fürdővendégek rendelkezésére.”

Siófok gazdag történetét villantja fel a Siófok – XX. századi történetek című könyv
Fotó: Krausz Andrea

Rejtélyes röpcédulák

Az 1956-os forradalom siófoki eseményeit feldolgozó fejezetben van egy érdekes történet, melyet Bognár Zoltán jegyzett le. – Az 1956-os forradalom 29. évfordulójára valaki röpcédulákat készített. 1985-ben ez tiltott volt. A siófoki kikötőben és a környékén szórták szét, és soha nem lett meg, hogy ki készítette a kézzel írott röplapokat, amiből állambiztonsági ügy lett.

Több mint 1500 írásmintát gyűjtöttek be a nyomozás során, hogy megtalálják az elkövetőt, de nem sikerült a nyomára bukkanni

– idézte fel Bognár Zoltán.

Országos terjesztésen dolgoznak

A siófoki BRTK Könyvtárban tartott könyvbemutatón elhangzott: a kötet szerkesztője tárgyalásban áll a siófoki Lírán kívül más könyvesboltokkal is. A cél, hogy országos terjesztésbe kerüljön a kötet, hiszen Siófok történelme sokakat érdekelhet. Ezért is lesz újabb könyvbemutató Budapesten.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva