Góz Lilla/Sonline.hu | 2021.06.12. 16:00
Új kocsival indulhat a gyermekmentés a Balatonnál
Tizennegyedik szezonjukat kezdik meg szombaton a gyermekmentők Balatonlellén. Egész nyáron a város és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját. Tavaly a legtöbb esetben közúti balesetekhez, allergiás megbetegedés miatt riasztották őket. Az idei szezont új járművel kezdhetik meg.

– Autónkban a felszerelés változatlan, van benne minilabor, mobil ultrahang, újraélesztő készülék, intubáláshoz szükséges eszközök, csontfúró és gyógyszerek – sorolta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője.

Hozzátette: tavaly óta az orvosi műszerek kiegészültek csecsemőt rögzítő traumás készülékkel is, így már a legkisebbeknek is a legmodernebb eszközzel tudnak segíteni. A riasztásokat a 104-es számról kapják, a kaposvári irányítási csoport hívja őket rádión. 2020-ban 250 esetben riasztották őket, több alkalommal sikeres újraélesztést is végrehajtottak.

– Azt tapasztaltuk, hogy kevesebb volt a vízi-, viszont több a sérüléssel járó közúti baleset, ahol segíteni kellett. Gyakoriak voltak a vírusos megbetegedések és az allergiás reakciók – tette hozzá Gesztes Éva.

Az idei nyári szezonban augusztus végéig teljesítenek szolgálatot. Az önkormányzat biztosít nekik apartmanszobákat, amiben lakhatnak. De már épül Balatonlellén az a központ, ahol helyben is tudnak majd gyermekeket vizsgálni. – Tavaly nyár végén tettük le a bázis alapkövét,

közel ötvenmillió forintból mentési központ épül, ahol mentőautóbeállót alakítunk ki töltőponttal, szálláshellyel, valamint egy vizsgálóhelyiség is lesz az épületben

– sorolta Gesztes Éva. Megjegyezte: bíznak benne, hogy a jövő nyári szezonra elkészül támogatóik segítségével a mentési központjuk.

Forrás: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva