Krausz Andrea | 2024.05.28. 10:00
Elkészült a világ első hekkes fagyija, hát persze, hogy a Balatonnál
Nincsenek sokan a világon, akik húsból készítenek fagylaltot. A balatonmáriafürdői cukrász, Pálfi Attila mégis megpróbálta. A hekkfagyi sült halból és más alkotóelemekből áll.

– Poénból vállalkoztam arra, hogy a kedvenc versenyemre, a Balaton fagyijára elkészítem a hekkfagyit. 2023-ban ugyanis különdíjat nyertem a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami annyira bejött, hogy azóta is részét képezi a Vitorlás Fagyizó kínálatának – mondta a likeBalaton.hu-nak Pálfi Attila cukrász.

Nem volt egyszerű elkészíteni a hekkfagyit

– Sokan kérdezték, hogy mi jöhet ezután. Én pedig rávágtam, hogy a hekkfagyi. Szeretem a kihívásokat, de nem volt egyszerű elkészíteni, hiszen egy sós, halas ételről beszélünk.

A hekkes fagyi krém alapjában gyümölcscukor is van, de a só és a mustár is szerepel az alkotóelemek között.

A szomszédos Gyufa büfében készítik hozzá a sült hekket (a lángos fagyihoz pedig a lángost). Miután a halat megszabadítjuk a szálkáktól, elkészül egy tejszínes pástétom, amit a fagyival összekeverek és kifagyasztok – mesélte a cukrász.

Két különlegesség Pálfi Attilától: a sajtos-tejfölös lángos fagyi különdíjat nyert 2023-ban, a Balaton fagyija versenyen, jobbra pedig az első hekkből készült fagyi a világon
Fotó: Vitorlás Fagyizó

Új dolgokat szeretne megvalósítani

Pálfi Attila az édesapja által üzemeltetett Florida fagyizó mellett nyitotta meg saját üzletét. A Vitorlás fagyizó idén tavasszal a harmadik szezonját kezdte. Attila több szakmai versenyen is megmérettette magát, legutóbb egy nemzetközi versenyen 6. lett a mangó fagyijával, ahol kötelezően ezzel a gyümölccsel kellett valami újat alkotni.

De Attilát inkább a sós, és a nem hagyományos ízek érdeklik.

– A tizennyolcadik szülinapomon Lázár séffel főztem egy reggeli műsorban, ahol az általa készített ételhez sós tökmag fagylaltot kreáltam. Azóta is szeretném továbbvinni ezt a fajta gasztro-vonalat.

Készítettem már mentás kígyóuborka fagylaltot, a Kalifa pedig egy málnafagyi, amibe sült kaliforniai paprikát teszek.

Én nem állítom, hogy a hekkfagyi bárkinek a kedvence lesz, de nem is ez volt a cél. Új dolgokat szeretnék behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek – mondta Pálfi Attila.

Pálfi Attila számára nem volt egyszerű kihívás a világ első hekkfagyiját megkomponálni
Fotó: Vitorlás Fagyizó

Rengeteg vendéget vonzanak az új fagyik

A balatoni vállalkozó azt mondja, a különleges fagyik rengeteg embert vonzanak az üzletébe. A sajtos-tejfölös lángos fagyiját imádják a vendégek, sokan kifejezetten ezekért az ízekért keresik fel a déli parti üzletet.

A receptet elkérte az egyik Pest vármegyei kollégája, aki ugyancsak hatalmas sikerekről számolt be a lángos fagyit illetően.

– Szeretnék még többet foglalkozni az üzlettel – emelte ki Attila. Mint mondta, nagyon fontosak számára a „szürke hétköznapokban” elért sikerek, vagyis az, hogy márciustól novemberig egymásnak adják a kilincset a vendégek.

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

 

Nyitókép: Vitorlás Fagyizó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva