– Poénból vállalkoztam arra, hogy a kedvenc versenyemre, a Balaton fagyijára elkészítem a hekkfagyit. 2023-ban ugyanis különdíjat nyertem a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami annyira bejött, hogy azóta is részét képezi a Vitorlás Fagyizó kínálatának – mondta a likeBalaton.hu-nak Pálfi Attila cukrász.
Nem volt egyszerű elkészíteni a hekkfagyit
– Sokan kérdezték, hogy mi jöhet ezután. Én pedig rávágtam, hogy a hekkfagyi. Szeretem a kihívásokat, de nem volt egyszerű elkészíteni, hiszen egy sós, halas ételről beszélünk.
A hekkes fagyi krém alapjában gyümölcscukor is van, de a só és a mustár is szerepel az alkotóelemek között.
A szomszédos Gyufa büfében készítik hozzá a sült hekket (a lángos fagyihoz pedig a lángost). Miután a halat megszabadítjuk a szálkáktól, elkészül egy tejszínes pástétom, amit a fagyival összekeverek és kifagyasztok – mesélte a cukrász.
Új dolgokat szeretne megvalósítani
Pálfi Attila az édesapja által üzemeltetett Florida fagyizó mellett nyitotta meg saját üzletét. A Vitorlás fagyizó idén tavasszal a harmadik szezonját kezdte. Attila több szakmai versenyen is megmérettette magát, legutóbb egy nemzetközi versenyen 6. lett a mangó fagyijával, ahol kötelezően ezzel a gyümölccsel kellett valami újat alkotni.
De Attilát inkább a sós, és a nem hagyományos ízek érdeklik.
– A tizennyolcadik szülinapomon Lázár séffel főztem egy reggeli műsorban, ahol az általa készített ételhez sós tökmag fagylaltot kreáltam. Azóta is szeretném továbbvinni ezt a fajta gasztro-vonalat.
Készítettem már mentás kígyóuborka fagylaltot, a Kalifa pedig egy málnafagyi, amibe sült kaliforniai paprikát teszek.
Én nem állítom, hogy a hekkfagyi bárkinek a kedvence lesz, de nem is ez volt a cél. Új dolgokat szeretnék behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek – mondta Pálfi Attila.
Rengeteg vendéget vonzanak az új fagyik
A balatoni vállalkozó azt mondja, a különleges fagyik rengeteg embert vonzanak az üzletébe. A sajtos-tejfölös lángos fagyiját imádják a vendégek, sokan kifejezetten ezekért az ízekért keresik fel a déli parti üzletet.
A receptet elkérte az egyik Pest vármegyei kollégája, aki ugyancsak hatalmas sikerekről számolt be a lángos fagyit illetően.
– Szeretnék még többet foglalkozni az üzlettel – emelte ki Attila. Mint mondta, nagyon fontosak számára a „szürke hétköznapokban” elért sikerek, vagyis az, hogy márciustól novemberig egymásnak adják a kilincset a vendégek.
:
Nyitókép: Vitorlás Fagyizó