Góz Lilla | 2023.08.14. 14:00
Itt a döntés: bontják az illegális stégeket
Megkezdték az illegális stégek bontását Balatonmárián a vízügyi szakemberek. Több mint száz engedély nélküli felépítmény okoz bosszúságot a tó partján.

Flextől hangos a Balaton-part Balatonmáriánál ezekben a napokban. A vízügyi szakemberek az illegális stégek kapuit vágták le. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta: stég, víziállás elhelyezése csak engedély birtokában, az arra vonatkozó jogszabályok betartásával lehetséges.
– Üdvözlöm a vízügy döntését, mivel az illegális tóparti felépítmények komoly problémát okoztak a máriai szakaszon a Balaton partján és most végre érdemi lépés történik ezeknek a felszámolása érdekében – mondta el Galácz György polgármester. Hozzátette: a 7–8 kilométeres partszakaszon százhúsz illegális bejáró, stég van, s a légi felvételeken látszik, hogy nagyon megszaporodtak ezek az engedély nélküli építmények. Úgy tudja, hogy lakossági bejelentések nyomán jelentek meg a vízügy emberei, szedik le a kapukat a stégekről, és megkezdték a bontásokat Balatonfenyvestől haladva az állami tulajdonú partszakaszon.

Állami területen építkeztek

Siklós Gabriella elmondta: amennyiben beazonosítható és a stég engedély nélkül épült, a hatóság intézkedhet. Kiemelte: a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Szakaszmérnöksége a máriai szakaszon teljes körű ellenőrzést végzett, hogy valóban állami területről van-e szó, esetleg bérli-e valaki a területet, létezik-e engedély stég vagy bejáró építésére.

– Ahol a vizsgálat után kiderült, hogy állami területen engedély nélküli építményről van szó, a vízügyi munkatársai megkezdték a bontást. A helyszínen a település polgármestere is ott volt – mondta el a szóvivő.

Illegális horgásztanyát tartott fenn

– Óriási károkat okoznak ezekkel a felépítményekkel – emelte ki Galácz György. Megjegyezte: egy magánkézbe került partszakaszból azért vettek meg jó pénzért kisebb telkeket, hogy lejárhassanak az általuk évtizedek óta használt útvonalakon a Balatonra, és akad, ahol egész horgásztanyát üzemeltetnek szabálytalanul. Információja szerint az engedély nélküli stégen, ha van név, akkor bontásra szólítják fel a tulajdonost, vagy egyes esetekben kérhető engedély.

– Ha ezt nem teszi meg, akkor a vízügyi szakemberek számolják fel és a költségeket ki kell fizetni – mondta.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva