Marosi Gábor/sonline.hu | 2023.03.15. 14:00
Vaddisznók túrtak a nyaraló udvarán Somogyban
A nyaralótulajdonos arra a látványra lépet be az udvarába, hogy vaddisznók túrtak a kertben.

Vaddisznók garázdálkodtak immár sokadszor Balatonmáriafürdőn

Az állatok több szabadstrandot is feltúrtak és dagonyázóhelyeket alakítottak ki a területen. A nádasokat sem kímélték, sok helyen letaposták a vízinövényt. A tó körül már évtizedek óta problémát okoznak a vaddisznók.

Több helyen is felásott kertre hasonlít a Polgár és a Parti utcai strand füves területe Balatonmáriafürdőn. A településen élők már hosszú ideje küzdenek a vaddisznókkal. Az állatok évek óta rongálnak a tó melletti utcákban, idén azonban a szokásosnál is jobban feltúrták a földeket.

 

 

Az állatok bemerészkedtek az egyik Hullám utcai ingatlan udvarába is

Erről az épület tulajdonosa tájékoztatta az önkormányzatot. Levelében azt írta, február végén

kora reggel érkezett meg a nyaralójához, ahol 8-10 vaddisznóból álló konda fogadta.

A megriadt állatok közül kettő nagyobb elkezdett felé szaladni, s csak a szerencsén múlt, hogy a nyaralótulajdonosnak sikerül beugrania a kocsijába. Az állatok több gyümölcsfát is tönkretettek és a drótkerítést is felszakították.

– A Balaton partjánál 80-100 méteres hosszúságban kialakult egy úgynevezett szárazulat, ahol a vaddisznók mellett rókák és sakálok is meghúzzák magukat. A legnagyobb gondot azonban most a nagyjából tizenöt vaddisznóból álló konda okozza. Számukra ez olyan szuper élőhely, mintha a Hilton szállóban laknának. Ezen a területen mindenük megvan. Élelem, víz, tudnak túrni és még dagonyázóhelyet is találtak maguknak – mondta Galácz György, a település polgármestere.

Az egyik megoldás az lehetne, ha kilőnék az állatokat, a hatóság azonban elzárkózik ettől. A vadakkal kapcsolatban a balatonmáriafürdői önkormányzat megkereste a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, mint az illetékes vadászatra jogosult szervezetet. Válaszlevelükben azt írták, legvégső esetben javasolják, hogy belterületen kilőjék a vaddisznókat, azonban abban nem kívánnak szerepet vállalni.

 

 

Nem kapnak kilövési engedélyt

– A vaddisznók évtizedek óta problémát okoznak a balatoni településeken. Hosszú távú megoldást egyelőre nem találtak arra, miként lehetne távol tartani a vadakat a lakott területtől. Esetleg csapdákat lehetne kihelyezni, majd elszállítani a vadakat, kerítéssel azonban lehetetlen körbezárni a településeket. A végső megoldás az lenne, ha kilőhetnék az állatokat, ezt a megoldást azonban nem igazán engedélyezik – Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva