Koszorús Rita | 2023.08.27. 12:00
Lecsóillat töltötte meg a balatonszárszói strandot
Rekordszámú negyvenhat főzőcsapat adta le nevezését a tizenhatodik nemzetközi balatonszárszói lecsófesztiválon.

A központi strandot már délelőtt belengték a finom illatok, hiszen a csapatok igyekeztek időben nekilátni a díjnyertes fogásoknak.

A Semmi extra fantázianevű lecsóval készültünk, aminek a nevében is benne van, hogy nem teszünk bele különleges hozzávalót csak a klasszikus összetevőket, mondta Major Béláné a nem is olyan titkos praktikákat a hagyma kevergetése közben. A kőröshegyi csapat mutatós asztallal készült, ahol házi kolbász, szalonna és sajt is csábította az érkező látogatókat kóstolásra.
A jó lecsó titkát kerestük a Balatoni Bikák standjánál, ahol isteni, füstös illatok terjengtek a levegőben.

– Mindenkinek mást jelent a tökéletes lecsó és mindenhol máshogy készítik, más fűszereket használnak. A paprika, paradicsom, hagyma alap, mi egy füstölt csülkös, gombás lecsót készítünk, mert szeretjük a lecsót és a csülköt is, mondta Torma Zoltán.

Fürdőruhában kavargatták a sercegve sülő vöröshagymát a bográcsban a Baranyai Aranyai csapat hölgytagjai. A név csalóka, hiszen nem Baranya vármegyéből érkeztek a versenyzők.

– Mi egy tantestület vagyunk a budapesti 14-ik kerületből. Ez egy nyár végi csapatépítő program is nekünk, a kollégák nagy része még a vízben van, mutatott a part felé Vizlerné Németh Mária, aki valójában balatonszárszói származású. Minden évben meghívom a kollégáimat a lecsófesztiválra és sokan vevők a programra, tette hozzá. Ők is az egyszerűség elvét követték a lecsókészítésben, ahogyan azt a legtöbb főzőcsapat vallotta kérdésünkre.

 

Ez igencsak nyerő taktikának tűnt, mert Maurer István a zsűri elnöke elmondta, hogy a bírálatnál figyelembe veszi azt is, hogy mennyire hűek a főzőcsapatok az alaprecepthez.

– Először a kinézet fontos, megnézzük az ízét, hasonlít -e egyáltalán a lecsóra az elkészült étel. Fontos az alapanyag, én úgy láttam, hogy mindenki a saját paprikáját és paradicsomát hozta, tehát igyekeznek a saját ízvilágukat elhozni a nevezők, füstölt kolbászt és házi szalonnát is láttam – mondta Maurer István.
A megnyitón Kiss Dezső Péter gasztronómiai újságíró egy díjat adott át Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőrszövetség elnökének a gasztronómiai hagyományok ápolásáért.

 

 

 

 

Fotók: Németh Levente
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva