Mészáros Annarózsa | 2023.09.22. 08:00
Álomban íródott receptek rottyannak a serpenyőben a Zier Bisztróban
Zier Dani a tésztára esküszik és az szívvel főzött ételre. Fél szeme mindig a placcon van a másik pedig a serpenyőn. Éjjel a Bisztróval álmodik, a nappalokat pedig a tűz mellett tölti. Déli part, Szemes, Zier Bisztró.

Jócskán nyitás előttre beszéltük meg Danival a találkozónkat, de ettől függetlenül nem egy alvó helyre sétálok be a szemesi Berzsenyi Dániel utcába. Kamion tolat, apartmanos vendég család reggelizik, a hangfalakból finom dzsessz szól, közben lágyan hullámzik a Balaton, amelyre pompás kilátás nyílik a teraszról.

Fotó: Zier Bisztró

Amint Dani megérkezik, rögtön kiderül: itt bizony egyszemélyes vállalkozásról van szó az bisztró tekintetében, ő vette át az árut, hamarosan pedig a konyhában lesz jelenése.

– Valóban egyszemélyes a vezetés, kissé túlvállaltam magam. De tudom mit adok ki a kezem közül, Édesanyám itt van mellettem, ez rengeteget jelent, stabilan állunk egymás mellett a konyhában. Szeretek vezényelni és szeretem, ha vannak visszajelzések, mert csak a megfelelő kommunikációval tudunk előrehaladni – avat be a siker egyik titkába Dani. – Ez a harmadik szezonunk, az első évben két hónapot voltunk nyitva, nem volt nagy konyhánk. Aztán bővült a konyha, a placc. Idén voltak izzasztó álmaim, akár csak tanulókoromban. Keveset alszom, akkor is fejben dolgozom, hogy mi lesz a konyhában. Nálam nem fér bele a csúszás. Itt mindennek flottul kell mennie és a legtökéletesebben.

Dani szeret mindent kézben tartani, így azt is szereti, ha le vannak időben szedve az asztalok és katonás rend van kívül, belül, hiszen az élete a vendéglátás.

– Idén pünkösdkor nyitottunk. Hihetetlen, de végre sikerült visszanyírnom a növényeket, mert eddig semmire nem volt időm. Október végéig leszünk nyitva, aztán kisebb rendezvények lesznek esetenként, mint például egy különleges halloweeni, mikulás és szilveszteri buli.

Zier Dani
Fotó: Zier Bisztró

A Balatonon innen és a Balatonon túl

Dani télre nyugatra megy, akár csak a költöző madarak, ő sem tud egy helyben ülni. – 14 éve vagyok oszlopos tagja egy osztrák szállodának. De mindig jó hazajönni, megdobban a szívem, amikor a Balatont meglátom. Azért megyek el, hogy tanuljak és ezt a tudást letegyem erre az asztalra.

Fotó: Zier Bisztró

– Mi bisztró vagyunk, nem étterem, így lazábban fogom fel az egészet, bár nagy az elvárás. Mi nem csak ételt, hanem hozzá élményt adunk. Aki ide leül, az ki tudjon kapcsolni, élvezze az ízeket és a Balatont. Alapanyagokban is a maximumra törekszünk: prémium parmezán, római saláta, házitészta, friss zöldség – nem adjuk lejjebb!

– A Balatonhoz igazítva a rántott ételekkel bővült idén a paletta: pankós fogas, tarja, grillzöldséggel, édesburgonyával. A lángost továbbra is meghagyjuk azoknak a helyeknek, akik értenek is hozzá! – mondja nevetve. – Viszont, ha a Zier-morzsa – egy újragondolt császármorzsa – lekerülne az étlapról, biztosan lázadás lenne a törzsvendégeknél! De nagy kedvenc még a Séf-tészta és a Séf-saláta – sorolja a legtöbbet választott ételeket Dani. Majd játszi könnyedséggel osztja meg az alapanyagokat. – Királyrák, bélszínérme, fűszervaj, házitészta, pikáns paradicsom szósz. Forró serpenyő, beledobod, koktélparadicsom kerül bele, pestóval meg van húzva, kis só, kis bors, kész is!

Dani szabadidejében bringázik és szívesen beül a környékbeli helyekre.

– Hála Istennek sok vendéglátóssal jóban vagyok, másrészt a hobbim is a munkám. Tegnap este hazajöttünk Budapestről, gyorsan összedobtam még egy paradicsomos tésztát triszeti alapanyagokból. Szépen elüldögéltem, nézelődtem és élveztem az ízeket. A főzés művészetét azért nem úgy képzelem, mint ebben a nyári szezonban – hiszen most nagyon nagy volt a hajtás. Ha tehetem akkor otthon is serpenyőt ragadok, az a kedvencem, abban szeretek készíteni szinte mindent. Halakat, fogast. Ezen felül a tészták a gyengéim, egy kis olajjal, parmezánnal – nem kell túlbonyolítani. – Majd viccesen hozzáteszi. – A hekket nagyon szeretem, de csak a Balatonit!

Fotó: Zier Bisztró

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Zier Bisztró

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva