magyarnemzet.hu | 2022.08.18. 12:00
Ma kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál
A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából nyolcvan filmet vetítenek a Bujtor István Filmfesztiválon augusztus 18. és 21. között

A négy napon át tartó esemény gazdag programmal várja a filmek szerelmeseit és a szórakozni vágyókat Balatonszemesen. A vörös szőnyeg mellett és a filmvetítések közben is lehet beszélgetni az alkotókkal. A nyitó ceremónián a Bujtor család és Frenreisz Károly is ott lesz. Ma indul a XIII. Bujtor István Filmfesztivál.

Forrás: Bujtor István Filmfesztivál – hivatalos

A veteránautós felvonulással induló, retró utcabállal is kecsegtető programsorozat a múltat és a jövőt próbálja meg összekötni. Hatalmas az idei filmes kínálat, Ötvös Csöpi makettkiállítás is várja az érdeklődőket Pál Gábor remekeivel, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel.

Esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok!

Augusztus 18-án A Pogány Madonna, az Ötvös Csöpi-filmek első darabja, Bujtor saját filmjei közül is a kedvence. A második napon, augusztus 19-én a James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül, többek között Bujtor István, Medveczky Ilona, Ajtay Andor, Psota Irén, Madaras József és Koós János alakításával. A harmadik napon, augusztus 20-án pedig a Rejtő Jenő regényéből született A három testőr Afrikában.

A filmvetítések előtt közvetlenül, a filmekkel összekötve igazi nagyágyúkkal tartanak közönségtalálkozót: érkezik mások mellett Bujtor Balázs, Bujtor Judit, Piroch Gábor világhírű kaszkadőr.

 

 

Napközben látható a versenyfilmes program, amely az elmúlt másfél év magyar filmjeiből válogat. A 147 nevezett alkotásból 104 film került be a versenyprogramba: negyven játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, négy animációs alkotás és 26 versfilm.

A Bujtor István-díjért olyan filmek szállnak versenybe, mint Herendi Gábor Toxikomája vagy a több külföldi fesztiválon is díjazott Rianás című kisjátékfilm.

A dokumentumfilmes szekcióban látható például Szűcs Gergely Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt és Kőrösi Máté Dívák című alkotása, valamint Erhardt Ágoston 17 állomás – a feltámadás keresztútja című filmje, amely a lourdes-i keresztút készítőjét, a Franciaországban élő, balatonfüredi születésű Faykod Máriát mutatja be. A versfilmek között találni több Pilinszky-feldolgozást, de kortárs költők műveiből is készültek filmek.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda.

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, Kalász József filmrendező, vágó, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál részletes programja itt érhető el, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők.

 

 

Balatonszemesre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Bujtor Itsván Filmfesztivál – hivatalos

  

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva