Kovács Erika / veol.hu | 2022.07.02. 20:00
Bujtor István a Balaton szerelmese volt
Felavatták a tihanyi szabadtéri színpadnál levő Bujtor István domborművet.

Bujtor István olyan ember volt, akit nem a kor tett naggyá, hanem ő tette naggyá a kort. Az élet számos területén biztosította a hírnevét, a kedveltségét, a népszerűségét, és mindenhol a legmagasabb színvonalon mutatta fel a saját személyiségét. A tihanyi szabadtéri színpadnál július elsején, ahol a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer emlékére domborművet avattak.

Imádta Tihanyt

A művész 80 éve született, a dombormű a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Levendula Színpad Kft. munkájával született meg. Rodics Eszter, az említett népfőiskola elnöke köszöntője után Navracsics Tibor miniszter méltatta Bujtor István tehetségét, majd azt mondta, megtiszteltetés a művészre emlékezni. Felidézte, egy polgár volt, aki a családi házból hozta jólneveltségét, tehetségét, virtusát és készségeit az életörömben bontakoztatta ki.
– Aki barátja volt, büszke volt rá, hogy az volt – hangsúlyozta a miniszter, aki örömmel gondolt vissza személyes ismeretségükre. – Ezt az ember elteszi, őrzi magában addig, amíg nem találkozik a művésszel egy másik világban.
– Bujtor István szerette a Balatont, Tihanyt, a balatoni embereket, akik szintén szerették őt. Ezt jelzi a mostani alkalom: az emlékére történő domborműavatás. A művészt tiszteljük, ma is velünk van – fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő méltatta a szabadtéri színpad gazdag kínálatát, mely nagyon fontos a helyiek, a vendégek körében.

Igazi filmikon volt

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatta Bujtor István filmjeit, volt olyan, amit gyermekként is látott. Azt mondta, „korosztályi” élményt adott a Sándor Mátyás sorozat megtekintése, amit érdemes lenne látni a mai fiataloknak is. – Meghatározó volt és hozzátartozott az életünkhöz, amit Bujtor István a filmvásznon, illetve a televízió képernyőn ránk hagyott – fogalmazott, majd szerencsésnek nevezte magát amiatt, hogy láthatta a művészt színpadon, találkozott az édesanyjával, és barátságban áll Judittal, az özvegyével. A főigazgató méltatta az összefogással létrejött alkotást: Béres János szobrászművész munkáját.
Reményei szerint a szabadtéri színpad és a tihanyi kulturális fejlesztések részesei lehetnek a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projektnek. A művészre felesége, Bujtor Judit és Tósoki Imre, Tihany polgármestere is emlékezett, majd leleplezték a nemzetiszínű szalaggal átkötött bronz domborművet.

Forrás: veol.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva