K. G./Sonline.hu | 2022.04.26. 14:00
Tanösvényt adtak át Balatonszemesen
A Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség túrázói nyomban birtokba is vették a pálosok emlékhelyéhez vezető tanösvényt.

Pálos agapét rendeztek a hétvégén Balatonszemesen, megemlékezve arról, hogy öt évvel ezelőtt a régészek a XIV. századi működő pálos rendi szerzetesek szentélyének alapkövét tárták fel a Barát-dűlőben. (Erről itt olvashatsz!)Az egykori kolostort az 1300-as évek elején alapították, majd a szerzetesek a török hódoltság idején elmenekültek Balatonszemesről. Arról, hogy mennyien éltek itt, továbbá a kolostor belső életéről nagyon keveset tudni, ugyanis az okleveleken csak az szerepel, hogy milyen szántókat és legelőket birtokoltak.

A kolostor épületének maradványai azonban jelentős kulturális és turisztikai értéket képviselnek, ezért készülhetett el egy hozzájuk vezető tanösvény az Agrárminisztérium támogatásával. Az ünnepélyes megnyitó a bagódombi kempingnél vette kezdetét, majd átadták az emlékhelyhez vezető útszakaszt. Egyházi áldást kapott az ösvény az Özséb táblánál, majd konferenciát tartottak a feltárásról. Végh András ásatásvezető tartott előadást, Győrfi Szabolcs atya pedig a kutatásokat pálos szemmel mutatta be. A pálos rend életéről és történetéről is szó esett.

Györfi Szabolcs pálos szerzetes megáldotta a tansövény információs tábláját
Fotó: Sonline/Németh Levente

Kultúra és sport egy útvonalon

A tanösvényt a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség sportolói nyomban birtokba vették. A hét kilométeres távnak 18-an vágtak neki, a balatoniakon kívül Szlovákiából és Németországból is érkeztek indulók. Egyszerre kulturális élmény és kiváló sportlehetőség, mondta Galambos László elnök.

Forrás: Sonline.hu

Nyitókép: Sonline/Németh Levente

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva