Góz Lilla/sonline.hu | 2022.12.28. 12:00
Különleges betlehemes játék volt a Balatonnál
Balatonberényben megtáncoltatták a bábokat ebben a különleges betlehemes játékban.

Ápolják a hagyományt: táncoltatják a bábokat a berényiek

Máig ápolják a bábtáncoltató betlehemezés hagyományát Balatonberényben és a környező településeken. A karácsonyi ünnepek előtt templomokban, kultúrházakban, vagy házhoz menve lepik meg a lakosokat.

A különleges betlehemes játék ezen formája egészen a középkorig nyúlik vissza. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint ez az újkori paraszti misztériumjátékok legnépszerűbb formája volt a bábtáncoltatás. A játék egy jászol vagy templom alakú fából készült építményben játszódik, amelyben a bábokat a betlehem aljába vágott járaton keresztül mozgatják. Emellett élőszereplős pásztorjáték, valamint ének is kíséri a bábtáncoltatást.

– A balatonberényi bábtáncoltatás kezdeteiről nincs pontos adatunk. Petánovits Katalin a vörsi bábtáncoltató betlehemezésről írt tanulmányában a XIX. századra datálja a szokás fénykorát a környéken, de nem kizárt, hogy már a XVIII. században megjelent – mondta el Osvald Bálint, a balatonberényi bábtáncoltató csoport vezetője.

 

 

A kétezres évek elején megszakadt a hagyomány és akkor döntötték el, hogy szeretnék újraéleszteni. Azóta a karácsony előtti időszakban a település ünnepségein és a templomban bábozik a hatfős csapat.

Betlehemes játék Balatonberényben
Fotó: sonline.hu

 

– Van két angyal, akik énekelnek, illetve a betlehemet viszik, egy katona, aki a köszöntőt mondja, majd később a bábokat mozgatja, valamint három pásztor, akik az éneklés mellett kis színjátékot adnak elő. Az országban mindössze pár helyen van bábtáncoltató betlehemes játék. A nyugati balatoni régióban Balatonberény mellett Holládon és Vörsön ápolják a hagyományt. A marcali múzeum az Európa kulturális fővárosa projekt részeként összeköti a csoportokat és egy konferencián be is mutatkozhattak. Az előadások erősítik a helyi identitást és nem csak a gyerekek, hanem az idősebb lakosok is örömmel fogadják a bábtáncoltatókat – mondta el a berényi csoport vezetője.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva