Koszorus Rita / sonline.hu | 2022.02.06. 06:00
Nem hozta még meg az igazi tavaszt a hazatért vörsi gólya
Lehet, hogy csak felderítő, az is lehet, hogy el sem jutott Afrikáig a nemrég hazatért vörsi gólya, Kele.

Az elmúlt héten számoltunk be Kele hazatéréséről, ami roppant korainak mondható január végén. De a hétvégén újabb beszámolók kerültek a világhálóra más gólyákról a környéken.

Forrás: Vörs, hivatalos sajtófotó

Utánajártunk, hogy lehetséges ez a korai visszatérés, s hogy mit jelezhet előre. Annyit előre elárulhatunk röviden, hogy semmit. De lássuk csak az előzményeket!

A Kis-Balatonhoz közel eső Vörsön látták meg először a tavasz hírnökeként is ismert madarat. A Kele névre keresztelt gólya meglehetősen korán és egyedül érkezett, de a hétvégén már Balatonkeresztúron is kelepelőt fotóztak a szemfülesek.
Ám ez még sajnos nem jelenti azt, hogy napokon belül pattannak a rügyek és itt a kikelet.
– Vannak egyedek, amelyek minden évben jóval korábban érkeznek a többi gólyánál, Kele is ilyen – mondta Molnár Marcell, a MATE kaposvári campusának docense, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi elnöke. Hozzátette: azok a gólyák, amelyek sokkal korábban visszatérnek a telelésből, egyfajta felderítők.

Nem egyértelmű, hogy jön a tavasz

– Az még nem biztos, hogy itt is marad a madár, hiszen ha nem megfelelő még neki az időjárás, akkor fogja magát és visszatér a Balkánra, néhány ezer kilométer egy ilyen madárnak nem távolság.

Kép: Pixabay

Tehát hiába érkeznek a gólyák már januárban néhány somogyi településre, ez még nem jelenti azt, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.
– Azt tudni kell, hogy egy-két gólya megjelenése nem számít tömegesnek. A nagy testű vándormadaraknál az is előfordulhat, hogy néhány egyed megkockáztat egy korábbi érkezést, mert előbb el tudják foglalni a költőhelyeket, ezzel előnybe kerülnek a többiekkel szemben. A jelenlegi időjárás megfelelő lehet a kelepelő vándormadaraknak, hiszen ha találnak táplálékot, nagy baj nem történhet velük. Ugyan nem élvezik a hideget, de ha táplálék van, vállalják a kockázatot.

Az sem biztos, hogy visszajöttek

Márton András, a Fióka- és Madármentés alapítója szerint azonban az sem biztos, hogy a napokban fotózott gólyák valóban a Balkánról vagy Afrikából tértek vissza hazánkba.
– Nem tudjuk hol töltötték a telet, de a Kis-Balaton alkalmas terület arra, hogy eltartson egy gólyát télen, vagy éppen Hévíz sincs messze, ahol van sok a termálvíz, ami táplálékot tud adni a gólyának – vélekedett a gyakorta elárvult vagy sérült gólyákat is gondozó szakértő. – Erős a vonulási ösztön a madarakban, de nem feltétlen kell a teleléshez egészen a Boszporuszig repülni. Hisz volt már arra példa, hogy egy az év meleg időszakában nálunk költő gólyát télen Ausztriában látták.

Fotó: Pixabay

Pontosan azonban majd csak akkor fogjuk tudni megmondani, hogy hol telelnek a gólyák, ha megoldott lesz a vonulásuk lekövetése megfelelő technikai megoldással. Az pedig tévhit, hogy a gólya megjelenését követően jön is a tavasz.
– Ők nem azért mennek délre, mert érzik, hogy hideg van, hanem mert az ösztönük ezt diktálja. Befejezték nálunk nyár végére a dolgukat, vagyis a szaporodást. Ezt követően távoznak, ezért aztán nem is tudják a gólyák ideális esetben, hogy mi az a tél – magyarázta Márton András.

Gólyateleltetés

Mégis a globális felmelegedés lehet az oka annak, hogy mind gyakrabban telelnek nálunk a kelepelők. Vagy éppen valamilyen sérülés is arra kényszerítheti őket, hogy ne utazzanak több száz, vagy ezer kilométert.
– Az is elég, ha van egy speciális tollsérülése, máris nem tud annyit siklani, mint kellene neki. Ugyanis a gólyák nem csak szárnyacsapások közepette hagyják el a napfényes Magyarországot augusztus végén, hanem a meleg levegőt felhasználva emelkednek többezer méter magasba és ezen siklanak. Így három vagy négy siklással el is érik a Boszporuszt anélkül, hogy túl sok energiát égetnének el a mozgással.
Akik nem vállalják az utat, igyekeznek ott túlélni, ahol az ősz érte őket.
– A gólyateleltetés csoportunk, amely 2017 óta leltározza a hazánkban maradt vándormadarakat, jelenleg nagyjából 20 ittmaradt gólyáról tud. A sajtóban gyakran megjelenő tévinformációkkal szemben mi azt javasoljuk lakosságnak, hogy segítsenek a gólyáknak táplálékot szerezni.
Hogy mivel érdemes etetni a gólyákat, a csoport közösségi oldalán kiderül, de hasznos leírást is találhatnak a madárbarátok egy tökéletes gólyavacsora receptjéhez.

Nyitókép: pixabay

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva