borsonline.hu | 2023.04.29. 18:00
„Kutyával behajtani tilos!" – fura KRESZ táblák kerültek ki a balatonszepezdi utcákba
Kutyával pórázon behajtani tilos táblákat szereltek fel a legfontosabb utcákban a Balaton-parti településen. Kiakadtak a környékbeliek.

Egy helyi lakos tette ki a Facebook-ra a posztot, miszerint

„kutyával pórázon behajtani tilos” táblák kerültek ki néhány utcára Balatonszepezden.

A posztban egy fotón is látható, hogy a KRESZ táblákhoz hasonló, piros körrel szegélyezett táblát helyeztek ki, amiben egy pórázon vezetett kutya piktogramja van. A tábla a mindkét irányból behajtani tilos KRESZ táblához hasonlít a leginkább, azzal a különbséggel, hogy egy kutyust ábrázol. A helyieket mélyen felháborított a kihelyezett jelölés.

A tábla szerint tilos pórázon vezetett kutyával behajtani az utcán Fotó: Facebook

 

No! Azért álljunk már meg egy szepezdi szóra! – kezdi a posztot Szalai József, aki a Borsnak elmesélte, miért tartja felháborítónak a táblák megjelenését a településen.

– Éppen pénteken mentem autóval Pestre, amikor megláttam a táblát. Visszafelé jövet tűnt csak fel, hogy bizony több utcában is kihelyezték ezt az egyértelműen felháborító jelzés – árulta el Szalai József, aki arról is beszélt, hogy egy olyan táblával teljesen egyetértene, ami azt jelzi, hogy póráz nélkül tilos közterületen kutyát sétáltatni. Ez a tábla úgy ahogy van rossz, mert KRESZ táblának tűnik, hamisan, ráadásul azt jelzi, hogy valamilyen módon, de tilos behajtani kutyával az utcákba. Ezt elfogadhatatlannak tartom. Ilyen törvény nincs, értelemszerűen a kihelyezett táblák értelmetlenek és törvényellenesek – folytatja panaszosan a helyi férfi, aki barátságos beagle kutyusával szokott sétálni a településen. József azt is elmesélte, hogy a táblákat valószínűleg azért tették ki, mert az elmúlt időszakban volt két komolyabb kutyatámadás is a környéken, ami sokakat felháborított. Erre azonban szerinte nem az a megoldás, hogy behajtani tilos táblákat helyezzenek el kutyára vonatkozva.

– Itt szinte minden második családnál van kutya. Kertes házakban élünk, sokunknak van kutyusa, így sokakat érint és fel is háborít ez a szabályozás, hiszen ilyesmit nem tilthatnak meg – tette hozzá, kiemelve, hogy megoldaná a kutyások problémáit, ha az önkormányzat létrehozna egy kutyafuttatót. Enélkül azonban kénytelenek az utcákban sétáltatni a lakosok kiskedvenceiket. Már többször is kértük az önkormányzatot, hogy adjon kutyafuttatót vagy kutyás strandot a helyieknek, amit a gazdik tartanának tisztán, de nem sikerült azóta sem elérnünk – mesélt a helyi problémákról József.

Az önkormányzat helyezte ki a tiltó táblákat

A táblákkal kapcsolatban Balatonszepezd polgármestere, Bíró Imre elmondta, hogy a táblákat az önkormányzat helyezte ki azzal céllal, hogy arra figyelmeztesse a lakosokat: az adott utcában tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyákat. A tábla célja figyelemfelhívás lett volna, mert voltak kutyatámadások a településen. Azt szeretné jelenteni, hogy póráz nélkül senki ne sétáltasson kutyát az adott utcákban. A polgármester azt is elmondta, hogy már készülnek a matricák a táblákhoz, ami magyarázná a pontosabb jelentését, hogy mindenki számára egyértelmű legyen.

– Mivel nem létezik olyan tábla, ami hivatalosan azt jelentené, hogy tilos póráz nélkül kutyát sétáltatni, ezért választottuk ezt a formát, amit sokan félreértettek – tette hozzá Bíró Imre. A táblák közül egyet egyébként már valamelyik lakó önszorgalomból levett a helyéről, kifejezve egyet nem értését.



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva