Mihály Szilvia | 2022.08.08. 14:00
Picit más ez a panorámás balatoni étterem
Picit más a koncepció, picit más az élmény, mint a korábbi étteremben volt, de a panoráma örök a balatonszőlősi vendéglátóhelyen.

Picit más

A Tótvázsony – Balatonszőlős közötti útról tudtok a kék spalettás nádtetős étteremhez eljutni, kissé meredek, időnként szűk, kanyargós utcán. Érkezhettek kerékpárral és gyalog is, a közelben halad el több túraútvonal is.
A Balatonfüredtől egy rövid autózásra fekvő hely korábban 12 évig a Papok borozója volt, most picit más koncepcióval, Picitmás néven nyitottak újra. A parti nyüzsgésből felérünk a csendbe, kiszakadunk a stresszből, sietésből. Hét km-re távolodunk el a parttól, de egy másik világba csöppenünk.
A Tihanyi-félszigetet egy különleges szögből látjuk, a túlparton a Völgyhíd pillérei, megnyugtató a látvány, a víz kékje, a rajta ringatózó fehér vitorlások és az alattunk futó harsány zöld szőlősorok között szinte megáll az idő. Végtelen a tér, a látvány lelassít minden vendéget.

Végtelen a tér
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitott tér és nyitott név

Napvitorlák, levendula, szőlőlugas, prés, kemence, boroshordókban kialakított fűszernövény ágyások szegélyezik a teret, elsőre el sem tudjuk dönteni, melyik teraszon üljünk le, honnét a legszebb a kilátás. Még desszertterasz is van, ahol nyugágyakban ülve eheted meg a sütidet vagy kortyolhatod a limonádédat, amit akár rózsa ízesítéssel is kérhetsz.
Érkezhetsz romantikus ebédre, vacsorára, üzleti megbeszélésre, családi összejövetelre, hozhatod a négylábú kedvencedet vagy éppen a nagymamádat, mindenki tud választani az étlapról.

Paprikás csirke nokedlivel
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Tudatosan nincs sokfajta ételünk – mondta Halász Péter. – Három előétel, három leves, tíz főétel és néhány desszert van. Ha van olyan szezonális alapanyag, akkor azzal a könnyedséggel alakítható a konyha, hogy napi ajánlatot is teszünk ki. A korábbi étterem kemencében sült fogásai is megjelentek ezen az étlapon, a csülök Pékné módra és a kacsasült ma is kedvelt a vendégek körében.
A borok többsége Balaton-felvidéki, leginkább környékbeliek, a Gellavilla boraihoz a szőlő itt az étterem alatti domboldalon, a Kis-Gellán terem.

A Picitmás név egy nyitott elnevezés, nyitott kérdés, mindenkinek mást jelent. Picit más nekünk, picit más a vendégnek, mint a korábbi hely volt, de ezt mindenki magának tudja megfogalmazni.

Több terasz közül választhatsz
Fotó: Mészáros Annarózsa

A tányérokon színes, a szemet is gyönyörködtető fogások ízre sem okoznak csalódást. A vargányalevesbe libamáj kerül, először egy kis levest ízlelünk, aztán hozzá egy falat füstölt libamájat, majd mélyebben belemerítve a tányérból egy vargányaropogós kerül a kanálra. A töltött káposzta vegán, a paprikás csirke pedig toronyként, tejfölhabbal érkezik, de mégsem túlzóan újragondolt vagy feszengősen modern.

Mediterrán hangulat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Játszótér és gyerekmenü

Gondoltak a gyerekes családokra, nemcsak gyerekmenüjük, hanem egy szuper napvitorlával árnyékolt játszóterük is van, a kicsik itt tudják megvárni, míg elkészül az ételük, nem nyűgösködnek, türelmetlenkednek az asztalnál.
A csúszda feletti teraszról a szülők rálátnak a gyerekekre, a többi vendégtől itt egy kicsit távolabb vannak, senki nem zavarja a másikat, picit más ez, mint máshol. A homokozó feletti függőágyakban a felnőttek is szívesen ejtőznek.

Játszótér egy étteremben?
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Voltak már lovas vendégeink is, őket az alsó parkolóban szolgáltuk ki.

Esküvő és bekuckózás

A nádtetős ház feletti részen van az esküvői helyszín, itt kimondani a boldogító igent valóban nagyon romantikus lehet. Az őszi-téli időszakban a belső tér a kedvelt, ülhetsz majd a zuzmófal és ódon gerendák alatti színes fotelekben.

Pezseg a belső tér is
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nézd meg képeinket:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva