Műemléktemető
Helyszín Balatonudvari, Kiss utca 4
Balatonudvari műemléktemetőjét az 1770-80-as években nyitották meg a református és katolikus hívek számára. A szívalakú sírköveket a monda szerint egy udvari kőműveslegény készítette az akali határban fejtett kövekből.

A szívalakú sírkövek eredete sokakat foglalkoztatott. Vajon ki és miért faragta az elsőt?

A helyiek is a mondák világához fordulnak, számukra Lipták Gábor mondája tükrözi hűen a sírkövek történetét:

”Az udvari halászgazdának volt egy igen szép lánya, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül is beevezett a vízre. A Bakony felől hirtelen jött meg a vihar és a leány nem tudott kievezni a partra a zivatar elől. A vihar felborította a csónakját és a leány Balatonba fulladt.

A falu népe sajnálta a leányt, de a szeretője, egy kőműves legény különösen. A legény elhatározta, hogy szívalakú sírkövet készít kedvese sírjára. Az udvariaknak nagyon megtetszett a szívalakú sírkő és halottjaik számára ők is készítettek hasonlót. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel benépesítette az udvari temetőt.”

A temető mai részén lévő sírkövek között is találni szívalakú sírkövet – úgy tűnik, a motívum és a szokás a mai napig fennmaradt.

Fotók: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva