likeBalaton.hu | 2024.02.14. 06:35
A lakatok is vonzzák a szerelmes turistákat
A Balaton sem akar kimaradni abból a világméretű szokásból, hogy a szerelmesek lakatokat tesznek hidak korlátjaira, vasrácsokra, különféle állványokra, ezzel is bizonyítva érzelmeik hőfokát és örök hűségüket.

– Néhány helyen ez illegális és veszélyes is lehet, ezért a Balaton partján egyre több, direkt erre a célra készített lakatfalat állítanak fel. Az ilyen ötletek jelentősen élénkítik a forgalmat Valentin-nap környékén. Főként a fiatalabb generáció látogat ilyen helyekre, ez az oka annak, hogy az egyik balatoni településen is avatnak holnap egy újabb lakat-találkahelyet – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Szerelmesek hídja Balatonvilágoson Fotó: Krausz Andrea

A Nyitott Balaton akció keretében, a szervezet be szeretné mutatni, hogy a Balaton télen sem zárt be, érdemes ide ebben az időszakban is elutazni. Ez az oka annak, hogy összeszedték és közreadták azokat a helyeket, ahová a szerelmesek Valentin-nap környékén elutazhatnak.

Az egyik legismertebb romantikus találkahely Balatonvilágoson, a Magasparton található a Panoráma-kilátónál.

A fehérre festett Sóhajok Hidja – amit sokan a Szerelmesek Hídjaként emlegetnek – korlátjai mellett számtalan szerelemlakat került az odaépített állványokra. A felirat szerint: „Az itt fogant szerelem múlhatatlan”. Csak remélni lehet, hogy azok szerelme is örökké tart majd, akik már egy meglévő kapcsolat megerősítése miatt tesznek ide lakatot.

A badacsonyi Rózsakő legendája Kisfaludy Sándor költőhöz kapcsolódik.

Állítólag, ha egy pár tagjai ráülnek a kőre, még abban az évben összeházasodnak. A történet eredete szerint régi magyar költőnk és felesége, Róza szívesen üldögélt a lapos bazaltkövön. Innen egyébként a Rózsakő elnevezés is. A legendának köszönhetően jó néhány lánykérés történt már itt, persze akkor is érdemes errefelé kirándulni, ha csak egy igazán romantikus helyszínt keresünk a Balatonnál.

Teszteld le a Rózsakő erejét
Fotó: Mihály Szilvia

Zamárdiban, a Balaton Szíve téren lévő szobor szintén sok szerelmespár kedvence.

Aki átnéz a szív alakú szobor nyílásán megkapó panorámában gyönyörködhet, a szeme elé tárul a Tihanyi Bencés Apátság. Visszatérve Valentin-napi főtémánkhoz: aki a Bakony felé veszi az irányt, az Berhidán is lakatolhat. A Kistó játszótere közelében ugyanis itt is szerelemkapu fogadja a párokat. A lakat felhelyezése után a kulcsot a helyi szokás szerint érdemes egy jól irányzott dobással a tó fenekére küldeni. Így a pár összetartozása örökre lakat alá kerül. Hogy működik-e? Érdemes kipróbálni.

A kenesei sétányon andalgóknak is érdemes kis szív alakú lakatot magukkal vinni,

csakúgy mint a keszthelyi mólóra, Füredre vagy éppen Balatonlellére látogatóknak.

Fonyódon a Hotel Balaton teraszán szerelemlakat központ áll.

Az ötven méteres vaskerítésre bárki kirakhatja szerelmi zálogát, sőt, fotózkodni is lehet a hatalmas piros vasszív mellett. Bevált az értékesítési vezető, dr. Pohl Tibor ötlete, mert mint mondja, vannak visszajáró vendégeik ilyentájt Valentin-napon. Kivesznek egy szobát, elsétálnak a száz méterre található kikötőbe vagy a közeli piacra, és egy ilyen hétvégén megerősítik fogadalmukat.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Február 14-én vadonatúj lakatfalat is avatnak a Szántódpusztai Majorságban.

A Szent Kristóf-kápolna mellett Valentin-napon, délután hat órakor várják a friss szerelmeseket és a régi párokat. Elég a lakatot magukkal vinni, a helyszínen gravírozást vállal a szántódpusztai Józsa András, így a nevek és a szerelmes üzenetek helyben elkészülhetnek. Azért is érdemes elmenni a Szent Kristóf-kápolnába és lefoglalni mondjuk egy nyári esküvőt, mert az ott kötött házasságok a falubeliek szerint örökké tartanak.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: Balatoni Turizmus Szövetség
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva