likeBalaton.hu | 2022.04.17. 18:00
A viharos szélben mentettek hajót a vízirendőrök a Balatonon
A hajó a viharos szélben önerőből nem tudott a partra jutni.

Üzemképtelenné vált egy vitorlás hajó a Balatonon, a rendőrök segítették ki szorult helyzetéből. A balatoni vízirendőrök április 16-án mentették ki az Üzemképtelenné vált vitorlást a szorult helyzetből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére 2022. április 15-én dél körül érkezett segélykérés szerint

a Balatonvilágos előtti vízterületen egy elektromos kisgéphajó műszaki hiba miatt működésképtelenné vált

és a viharos szélben önerőből nem tudott a partra jutni. A helyszínre érkező egység a hajót vontára vette, és két utasával együtt épségben a Balatonvilágosi Kikötőbe vontatta.

Idén is tettre készek a balatoni vízirendőrök

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként negyvenötöt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként kilencvenszer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Pár napja Balatonkenesénél mentettek a vízirendőrök, amikor II. fokú viharjelzés volt érvényben.

A vízirendészetet kell hívni a bajban

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva