Steak-mennyország vár Balatonvilágoson, de nem csak emiatt magával ragadó a miliő.
A tulajdonosok, Schwendtner Péter és felesége, Andrea székesfehérváriak. Működtettek már apartmanokat, szépségszalont és kávézót is. Nem volt tehát teljesen ismeretlen terep számukra a vendéglátás. Azonban amikor felkérték őket, hogy csendestársként szálljanak be, nem tudták, hogy mire vállalkoznak. Az előkészítési munkálatokban aktívan részt vettek, de nem gondolták volna, hogy a nyitás napjára ők állnak majd ki a vendégek elé, mint üzemeltetők. Hét évvel ezelőtt érkeztek a Balatonhoz és kezdték el üzemeltetni a helyet.
Az Ultrabalaton összes nevezője itt ebédelt
Az akkor pünkösd hétvégéjén megrendezett futóversenynek Balatonvilágos volt a rajt-célállomása. Így amikor megnyitottak, óriási tömeg tódult be hozzájuk, s ki kellett tenni a megtelt táblát. Akkor tudtak újabb vendégeket beengedni, amikor valaki távozott. Ahogyan Péter fogalmaz, teljes kétségbeesés uralkodott rajtuk, de megoldották. És a kezdeti nehézségek ellenére talpon tudtak maradni. Úgy, hogy
a házaspár hosszabb ideig a panzió egyik szobájában lakott, hogy a munka ütőerén tudja tartani a kezét.
A Magyar Konyha elismerő oklevele
– Nem adtuk fel és még mindig itt vagyunk. A vendégeink elégedettek, sokan vissza is járnak. Mi pedig szívvel-lélekkel csináljuk.
A feleségem befektetett energiájára, tudására is nagyon büszke vagyok. Ha ő nincs, ma nem tarthatnánk itt.
És természetesen a legfrissebb szakmai elismerés is, a Magyar Konyha részéről. Megerősít, hogy érdemes tovább dolgozni – mondja Péter.
A Balatoni Kör szerepe az étterem életében
A tulajdonosok Balatoni Kör-tagok, így ők is folyamatosan azon dolgoznak, hogy erősítsék a négyévszakos Balaton gondolatát. Elégedetten távozó és visszajáró vendégeik pedig megerősítik bennük, hogy jó úton járnak. Idén bekerültek a Dining Guide Top 100-as gasztrokalauzába is, ami óriási szakmai sikert jelent. Épp az érkezésemkor kapták kézhez azt az elismerő oklevelet is, amelyet
a Magyar Konyha ítélt oda: a Top 10 balatoni étterem közé választotta a gasztromagazin szakmai zsűrije.
A sous chef, Demeter-Molnár Anita
A mesterszakács 2015 óta viseli ezt a címet és évtizedek óta a szakmában dolgozik. Rangos szakmai kitüntetései közül kiemelkedik a világkupa ezüstérem, amelyet hidegkonyha kategóriában nyert el a hatévente megrendezésre kerülő, Culinary Art Show-n. |
A házaspár vallja, hogy csak teljes szívvel lehet csinálni
– Valóban minőségi alapanyagokkal dolgozunk, és ha csak lehet, helyi, balatoni termelőktől származó alapanyagokat használunk. Garanciát vállalunk a termelői sajtoktól kezdve a zöldségekig mindenre – teszi hozzá Németh Andrea.
A kollégák sem esznek máshol
– Minden ételt lefőzünk előre, hogy megkóstolhassa a személyzet, hiszen csak így tudnak hitelesen ajánlani a vendégeknek. Minden étel à la minute készül. Nagyon magasan tartjuk a színvonalat, és ebből nem engedünk – vallja Péter.
Pár percnyire tőlem már ott van a Balaton
A strand és a Club Aliga területe pár száz méterre található, így a Balaton kellemes sétával elérhető. Az út pedig árnyas fák alatt kanyarog, az erdő közepén. Különös élmény még akkor is, ha épp közeleg a vihar a Club Aliga területén
– Nem vagyunk a legolcsóbbak árkategória tekintetében, de sosem akartunk azok lenni. Kinn van az ajánlat a bejáratnál, mindenki megnézheti és eldöntheti, hogy szeretne-e betérni – fogalmaz a tulajdonos.
Maguk termesztik a zöldségeket
Andi, miközben mesélt, épp a fűszereket szedte le a chimichurri mártáshoz, amelyet a friss saláalevelekkel együtt a steak-hez szolgáltak fel. Andi maga termeszti a paradicsomot, a salátát, retket, a fűszernövényeket és az ehető virágokat is, amelyekkel az ételeket díszítik. A pékáru és főként a kenyér – ami a Szóládon sütő Horváth Pétertől érkezik – annyira finom, hogy a vendégek egészben is viszik haza, nem csak repetáznak belőle az ebédhez. A hamburgerbucit is a szóládi pék és kifejezetten nekik süti, s nem tud belőle eleget szállítani, annyira kedvelt a vendégek körében.
A vendég interaktív módon választ húst
A steakkel kapcsolatban garanciát vállalnak és el is mondják a vendégeknek, hogy nem érdemes well done-ra sütni ezt a kiváló minőségű, jellemzően hosszan, szárazon érlelt húst, amely a világ minden tájáról és nagyszerű hazai tenyésztőktől érkezik. A vendég maga választja ki a hűtővitrinből, így
a tetszésének megfelelő húst sütik ki számára. Egyfajta interaktív konyha ez.
Péter meggyőzően mesél a vendégeknek arról, hogy a steak közepesen átsütve a legfinomabb, s a legtöbben belátják, hogy igaza volt. Láthatóan sokat beszélget és foglalkozik a vendégekkel. Nem csak a steak-ek kapcsán.
– Életem steak-jét/hamburgerét ettem – nincs olyan nap, hogy ezt ne mondaná nekem valaki.
– Főként rostélyost és hátszínt, csontos húsokat ajánlok, de ilyen esetben javaslom, hogy a bélszínnel kezdjük, hiszen a legtöbben azt ismerik. Ha csak tehetem, igyekszem alakítani a vendégek ízlését és megkóstoltatni velük a különlegességeket. Egyedileg csomagolt, valóban prémium húsokról beszélünk. És nem is hagyományos módon tálaljuk az ételeket. Ez tényleg a steak-mennyország – folytatja Péter.
Őszi kényeztetés: langyos szilvaleves vaníliafagylalttal
A steak-ek a legnépszerűbbek, de ősszel a csülkös ételek is kelendőek az étlapról. A házi készítésű, cukormentes csokitorta is nagyon kedvelt. 70 %-os kakótartalmú belga csokiból készül, házi málnaöntettel a közepén. És házi málnafagylaltot kínálnak hozzá. Legutóbb például szilvás finomságokkal készültek a vendégeknek.
A langyos szilvalevest vaníliafagylalttal tálalták, főételnek ropogós kacsacombot kínáltak sós túrógombóccal, fűszeres szilvával
desszertként pedig isteni házi szilvás gombócot kóstolhattunk.
Őstulok marhapörkölt tojásos nokedlivel
Amíg a rekkenő melegben várakoztam az őstulokból készült marhapörköltre – amelyhez tojásos nokedli és kovászos uborka dukál –, frissen facsart narancsléből készült, fagyasztott minifagyit kaptam. Kellemes nyári frissítő volt a shot-os pohárban felszolgált narancsfagyi. Az ebéd után pedig elmerültem a Strand Fesztivál forgatagában. Átvonatoztam Zamárdiba.
Nézd meg a galériát
Nyitókép: Lavender Terasz hivatalos