Szaniszló Hajnalka | 2022.09.11. 10:00
Steak-mennyország és békés miliő vár Balatonvilágoson
Steak-mennyország, mennyei finomságok és végtelen nyugalom.

Steak-mennyország vár Balatonvilágoson, de nem csak emiatt magával ragadó a miliő.

Fotó: Lavender Terasz hivatalos

A tulajdonosok, Schwendtner Péter és felesége, Andrea székesfehérváriak. Működtettek már apartmanokat, szépségszalont és kávézót is. Nem volt tehát teljesen ismeretlen terep számukra a vendéglátás. Azonban amikor felkérték őket, hogy csendestársként szálljanak be, nem tudták, hogy mire vállalkoznak. Az előkészítési munkálatokban aktívan részt vettek, de nem gondolták volna, hogy a nyitás napjára ők állnak majd ki a vendégek elé, mint üzemeltetők. Hét évvel ezelőtt érkeztek a Balatonhoz és kezdték el üzemeltetni a helyet.

Andrea és Péter, a tulajdonosok Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Andrea és Péter, a tulajdonosok
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Az Ultrabalaton összes nevezője itt ebédelt

Az akkor pünkösd hétvégéjén megrendezett futóversenynek Balatonvilágos volt a rajt-célállomása. Így amikor megnyitottak, óriási tömeg tódult be hozzájuk, s ki kellett tenni a megtelt táblát. Akkor tudtak újabb vendégeket beengedni, amikor valaki távozott. Ahogyan Péter fogalmaz, teljes kétségbeesés uralkodott rajtuk, de megoldották. És a kezdeti nehézségek ellenére talpon tudtak maradni. Úgy, hogy

a házaspár hosszabb ideig a panzió egyik szobájában lakott, hogy a munka ütőerén tudja tartani a kezét.

A Magyar Konyha elismerő oklevele

– Nem adtuk fel és még mindig itt vagyunk. A vendégeink elégedettek, sokan vissza is járnak. Mi pedig szívvel-lélekkel csináljuk.

A feleségem befektetett energiájára, tudására is nagyon büszke vagyok. Ha ő nincs, ma nem tarthatnánk itt.

És természetesen a legfrissebb szakmai elismerés is, a Magyar Konyha részéről. Megerősít, hogy érdemes tovább dolgozni – mondja Péter.

A Balatoni Kör szerepe az étterem életében

A tulajdonosok Balatoni Kör-tagok, így ők is folyamatosan azon dolgoznak, hogy erősítsék a négyévszakos Balaton gondolatát. Elégedetten távozó és visszajáró vendégeik pedig megerősítik bennük, hogy jó úton járnak. Idén bekerültek a Dining Guide Top 100-as gasztrokalauzába is, ami óriási szakmai sikert jelent. Épp az érkezésemkor kapták kézhez azt az elismerő oklevelet is, amelyet

a Magyar Konyha ítélt oda: a Top 10 balatoni étterem közé választotta a gasztromagazin szakmai zsűrije.

 

A Top 10 balatoni étterem között - a Magyar Konyha kitüntetése Fotó: Lavender Terasz hivatalos

A Top 10 balatoni étterem között – a Magyar Konyha kitüntetése
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

A sous chef, Demeter-Molnár Anita

A mesterszakács 2015 óta viseli ezt a címet és évtizedek óta a szakmában dolgozik. Rangos szakmai kitüntetései közül kiemelkedik a világkupa ezüstérem, amelyet hidegkonyha kategóriában nyert el a hatévente megrendezésre kerülő, Culinary Art Show-n.

A házaspár vallja, hogy csak teljes szívvel lehet csinálni

– Valóban minőségi alapanyagokkal dolgozunk, és ha csak lehet, helyi, balatoni termelőktől származó alapanyagokat használunk. Garanciát vállalunk a termelői sajtoktól kezdve a zöldségekig mindenre – teszi hozzá Németh Andrea.

Fűszernövények az étterem kertjéből Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Fűszernövények az étterem kertjéből
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

A kollégák sem esznek máshol

– Minden ételt lefőzünk előre, hogy megkóstolhassa a személyzet, hiszen csak így tudnak hitelesen ajánlani a vendégeknek. Minden étel à la minute készül. Nagyon magasan tartjuk a színvonalat, és ebből nem engedünk – vallja Péter.

Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Pár percnyire tőlem már ott van a Balaton

A strand és a Club Aliga területe pár száz méterre található, így a Balaton kellemes sétával elérhető. Az út pedig árnyas fák alatt kanyarog, az erdő közepén. Különös élmény még akkor is, ha épp közeleg a vihar a Club Aliga területén

– Nem vagyunk a legolcsóbbak árkategória tekintetében, de sosem akartunk azok lenni. Kinn van az ajánlat a bejáratnál, mindenki megnézheti és eldöntheti, hogy szeretne-e betérni – fogalmaz a tulajdonos.

Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Maguk termesztik a zöldségeket

Andi, miközben mesélt, épp a fűszereket szedte le a chimichurri mártáshoz, amelyet a friss saláalevelekkel együtt a steak-hez szolgáltak fel. Andi maga termeszti a paradicsomot, a salátát, retket, a fűszernövényeket és az ehető virágokat is, amelyekkel az ételeket díszítik. A pékáru és főként a kenyér – ami a Szóládon sütő Horváth Pétertől érkezik – annyira finom, hogy a vendégek egészben is viszik haza, nem csak repetáznak belőle az ebédhez. A hamburgerbucit is a szóládi pék és kifejezetten nekik süti, s nem tud belőle eleget szállítani, annyira kedvelt a vendégek körében.

Az ehető virágokat és a zöldségeket, valamint a fűszernövényeket is a tulajdonos hölgy termeszti Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Az ehető virágokat és a zöldségeket, valamint a fűszernövényeket is a tulajdonos hölgy termeszti
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

A vendég interaktív módon választ húst

A steakkel kapcsolatban garanciát vállalnak és el is mondják a vendégeknek, hogy nem érdemes well done-ra sütni ezt a kiváló minőségű, jellemzően hosszan, szárazon érlelt húst, amely a világ minden tájáról és nagyszerű hazai tenyésztőktől érkezik. A vendég maga választja ki a hűtővitrinből, így

a tetszésének megfelelő húst sütik ki számára. Egyfajta interaktív konyha ez.

A vendég interaktív módon választja ki, hogy melyik steak-et készítsék el számára Fotó: Lavender Terasz hivatalos

A vendég interaktív módon választja ki, hogy melyik steak-et készítsék el számára
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Péter meggyőzően mesél a vendégeknek arról, hogy a steak közepesen átsütve a legfinomabb, s a legtöbben belátják, hogy igaza volt. Láthatóan sokat beszélget és foglalkozik a vendégekkel. Nem csak a steak-ek kapcsán.

– Életem steak-jét/hamburgerét ettem – nincs olyan nap, hogy ezt ne mondaná nekem valaki.

A magas minőségű ételekből is felszolgálsból nem engednek Fotó: Lavender Terasz hivatalos

A magas minőségű ételekből is felszolgálsból nem engednek
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

– Főként rostélyost és hátszínt, csontos húsokat ajánlok, de ilyen esetben javaslom, hogy a bélszínnel kezdjük, hiszen a legtöbben azt ismerik. Ha csak tehetem, igyekszem alakítani a vendégek ízlését és megkóstoltatni velük a különlegességeket. Egyedileg csomagolt, valóban prémium húsokról beszélünk. És nem is hagyományos módon tálaljuk az ételeket. Ez tényleg a steak-mennyország – folytatja Péter.

Steak-mennyország Balatonvilágoson Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Steak-mennyország Balatonvilágoson
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Őszi kényeztetés: langyos szilvaleves vaníliafagylalttal

A steak-ek a legnépszerűbbek, de ősszel a csülkös ételek is kelendőek az étlapról. A házi készítésű, cukormentes csokitorta is nagyon kedvelt. 70 %-os kakótartalmú belga csokiból készül, házi málnaöntettel a közepén. És házi málnafagylaltot kínálnak hozzá. Legutóbb például szilvás finomságokkal készültek a vendégeknek.

A langyos szilvalevest vaníliafagylalttal tálalták, főételnek ropogós kacsacombot kínáltak sós túrógombóccal, fűszeres szilvával

desszertként pedig isteni házi szilvás gombócot kóstolhattunk.

Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

Őstulok marhapörkölt tojásos nokedlivel

Amíg a rekkenő melegben várakoztam az őstulokból készült marhapörköltre – amelyhez tojásos nokedli és kovászos uborka dukál –, frissen facsart narancsléből készült, fagyasztott minifagyit kaptam. Kellemes nyári frissítő volt a shot-os pohárban felszolgált narancsfagyi. Az ebéd után pedig elmerültem a Strand Fesztivál forgatagában. Átvonatoztam Zamárdiba.

 

 

Őstulok marhapörkölt tojásos nokedlivel Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Őstulok marhapörkölt tojásos nokedlivel
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

Nézd meg a galériát

 

 

 

 

Nyitókép: Lavender Terasz hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva