Szent Donát Borház és Pince
Helyszín Csopak, Szitahegyi utca 28
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 12:00 - 21:30
kedd 12:00 - 21:30
szerda 12:00 - 21:30
csütörtök 12:00 - 21:30
péntek 12:00 - 21:30
szombat 12:00 - 21:30
vasárnap 12:00 - 21:30
E-mail cím trezor@szentdonat.hu
A Balaton három történelmi szőlőhegyén Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében vannak területeik.
A Szent Donár Borház célja, hogy Közép-Európa három nagy fajtáján az olaszrizlingen, a furminton és a kékfrankoson keresztül mutassa be a régió termőhelyi értékeit, legyen szó klasszikus hegyborokról, talaj- vagy dűlőválogatásokról.

A pince alapkövét 2001-ben rakták le, de család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretetét, valamint a borkészítés hagyományát. A mai birtok alapját a 90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette.

Az évek alatt folyamatosan bővítették a birtokot, növelték a pincét és a gasztronómiai kontextus erősítéseként megnyitották regionális gourmet konyhát vivő éttermüket is.

Jelenleg bő 10 hektáros birtokméretnél tartunk, Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeik. Csak saját szőlőt dolgozna fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltenek le. A szőlőben és a pincében egyaránt céljuk, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágról méretet véve készítsék egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat.

A gasztronómiai kontextus erősítéseként a pincészetnél működő MÁRGA bisztró a birtok boraival és regionális konyhájával egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Borkóstolás 10 főtől, előre egyeztetett időpontban.

A Márga Bisztróban, illetve nyáron a Bortrezorban kisebb létszámmal is lehetőség van a borok kóstolására, fogyasztására.

Téli nyitvatartás: csütörtöktől hétfőig: 12-21.30; kedd és szerda szünnap

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva