Kovács Gábor László | 2024.01.23. 10:00
Kitüntetésben részesült a Dél-Balaton ornitológusa
Kitüntették a dél-balatoni Nagyberek madárvilágának kutatóját. Szinai Péter zoológus, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi ökológusa a nemrég elhunyt ornitológus-íróról, Schmidt Egonról elnevezett emlékérmet vehette át a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ötvenedik születésnapi ünnepségén.

Nyáron gyakran kiköltözik a Nagyberekbe egy hálózsákban, hogy testközelből hallja a madarak énekét, akár nappal, akár éjjel. Ilyenkor közelről látja a balatoni nádasok sokszor nem éppen szívderítő állapotát.

Részben az ő munkássága miatt figyeltek fel erre a területre, ahol telepekben fészkelnek a kócsagok, gémek, kis kárókatonák, illetve a batlák.

– A Dél-Balaton korábban mostohagyerek volt, mert a pécsi és a csopaki természetvédelmi központoktól is messze van – mondta Szinai Péter. – Amikor az Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságára kerültem, belevetettem magam a terület kutatásába, mert azt éreztem, hogy méltánytalanul kevesebbet foglalkoznak ezzel a gazdag madárvilágú területtel. A legbüszkébb arra vagyok, hogy dél-balatoni halastavak és berkek néven ezeket az új területeket sikerült feltenni a természetvédelmi térképre. Ez a nemzetközi jelentőségű, hazai vadvizes élőhely, úgynevezett „Ramsari terület”, amelyet legutóbb sikerült kijelölni Magyarország területén. Ennek megfelelően az igazgatóságon én voltam az, aki a legtöbbet foglalkoztam somogyi ügyekkel, és ez fizikai jelenlétet jelentett, különben nem lehet megismerni a térséget.

Szinai Péter zoológus, ornitológus kitüntetésben részesült
Fotó: Vers József

 

Gyerekként a nagymamája baromfiudvarában sokáig elnézegette a szárnyasokat, és a szülei észrevették, hogy megnyugtatta a látvány. Tizenhárom évesen már bejárt a Madártani Egyesületbe, 1991 óta szakosztályi tag, 2012 óta a szakosztály elnöke.

Harminc éve foglalkozik madárgyűrűzéssel. 60-70 különböző fajból nevelt fel fiókákat a récéktől a rétisasig.

Leginkább a természetben érzi jól magát. Maga helyezi ki az odúkat, etetőket, amelyekhez magasra kell mászni. Sok fiatal kolléga küszködik tériszonnyal, de ő személyemelőben állva is szívesen dolgozik. Fészkelőhellyel segítik a veszélyeztetett fajokat, például a kerecsensólymot, a vándorsólymot, a parlagi sast, vagy a rétisast.

Kalitkában nem tartana madarat

Nincs otthon madara, mert szerinte a szárnyasok a szabadságot szeretik, sőt kedvenc madara sincs. Tervei szerint folytatja a munkát, hasonló elszántsággal mint eddig. A nádasokban élő fülemülesitke élőhelyeit és vonulását kell feltérképeznie, mert nekik egyre kevesebb élőhely jut. A természetjárásban időként egy mozgássérült kutyus is a társa. Büszke a most megkapott díjra, mert eddig összesen csupán ötvenen részesültek ebben az elismerésben. Számára különleges értéke van, mert nemcsak az első díja, de személyesen ismerte Schmidt Egont, akinek az arcmása látható az érmén.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva