likeBalaton.hu | 2021.08.06. 15:00
Műgyűjtők hétvégéje a Garten Balatonon
Három napon át izgalmas programokkal várja a Garten Balaton a művészet szerelmeseit és a műgyűjtés iránt érdeklődőket. A tematikus pódiumbeszélgetések műgyűjtők személyes történetein keresztül a művészet rejtett hálózataiba engednek betekintést.

Augusztus 7-én pénteken Antal Péter műgyűjtő, az ország egyik legjelentősebb, ha nem a legnagyobb műtárgy-gyűjteményének gazdája lesz a Garten Balaton vendége. Beszélgetőpartnere Gál András festőművész, kinek számtalan monokróm festménye megtalálható kollekciójában.

Hogyan jut el egy műgyűjtő a Csontváry képek szeretetétől az egy színterű képek tulajdonlásáig? Hogyan válogat egy gyűjtő kortársainak képei között a mai gyorsan változó, trendorientál világban? Milyen érzék és megérzés alapján patronál egy-egy alkotót hosszútávon? Többek között ezekre a kérdésekre keresnek válaszokat Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész moderálásával.

A Garten megnyitóján Fenyvesi Ottó író, költő, képzőművész
Fotó: az esemény közösségi oldala

A beszélgetés után Wahorn András tart tárlatvezetést az érdeklődőknek, melyen a tőle megszokott groteszk humorral keresi a művészet megválaszolhatatlan kérdéseire a válaszokat. Az estet Wahorn András és Kopasz Tamás improvizatív jazz koncertje zárja.

Szombaton a Műgyűjtők hétvégéjének tematikus pódiumbeszélgetéseit Barabási-Albert László hálózatkutatóval folytatódik, a beszélgetés a magyar gyűjtői és képzőművészeti hálózatokról és a szcénában elengedhetetlen kapcsolatok jelentőségéről fog szólni. A nemzetközi hírű tudós, aki a bostoni Northeastern Egyetem és a Harvard kutatója, valamint az MTA tagja, többek között a magyar és nemzetközi művészeti élet hálózatait kutatja. Kutatásait a laikusoknak is érthető módon, több nemzetközi sikerkönyvben írta le. A kortárs képzőművészet hálózatait nem csak írásaiban, hanem a Barabási Lab által létrehozott háromdimenziós alkotásokban is bemutatta.

A Ludwig Múzeummal közösen rendezett Rejtett mintázatok című kiállítása az elmúlt évek egyik leglátogatottabb kiállítása volt. Mindamellett hogy kutató, komoly műtárgy gyűjteménnyel is rendelkezik, számtalan magyar kanonizált nagymester megtalálható kollekciójában. A Garten Balaton pódiumán a professzorral többek között az alábbi kérdésekre keressük a választ: Vajon mérhető-e a művészi teljesítmény, és ha nem, vajon mitől válik meghatározóvá, kiemelkedővé egy-egy alkotó a maga korában, és miért vannak sokan, akiknek nagyságát csak haláluk után ismeri fel a társadalom?

Fotó: az esemény közösségi oldala

Vasárnap Egri Jánossal találkozhatnak a Garten Balaton színpadán, aki a rendszerváltás előtti műgyűjtés sokak számára ismeretlen világába kalauzolja el az érdeklődőket.​

Egri Jánost egy ország ismeri a képernyőről, azt azonban kevesen tudják róla, hogy már a hatvanas években belevetette magát a műgyűjtés izgalmába és emelgette a tárcsát a szocializmus kezdetleges aukcióin, akkor, amikor a pénznek igazán értéke nem volt. A művészet sok mindenkihez elvezette őt a vasfüggönyön innen és túl. Rádió interjút készíthetett Vasarelyvel, filmet forgatott Schöfferről, felkereste Bortnyikot, jó viszonyt ápolt Czóbellel, aki még portréképet is festett róla.

A pódiumbeszélgetésen Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész Egri Jánost a műgyűjtés évtizedeken át tartó kalandjáról kérdezi.

A vasárnapi beszélgetést tárlatvezetés zárja, ahol a közönség a Garten Balaton Művészeti Vásár képeivel ismerkedhet meg közelebbről a Petrányi Pincészet borait kóstolva.

A Garten Balaton a következő két hétre számos kulturális programot kínál, immár három települést – Lovast, Csopakot és Felsőörsöt – összekötve a művészet kedvelői számára. További pódiumbeszélgetések, tárlatvezetések, koncertek kertmozi és ifjúsági workshopok várják az arra látogatókat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva