Csonkatorony
Helyszín Csopak,
A középkori Szt. István király tiszteletére épült templomot 1880-as években elbontották, csak a tornya maradt meg.

„A csopaki kicsi templom hajdan róm, katholikus paróchia Szt. István királynak van szentelve:keletelt szentélye egyenes záradékú,de tornya a szentély keleti oldalához van építva,míg a sekrestye az északi oldalon áll. A bejárás itt nyugatról van alakalmazva, csúcs íves 4’8” széles és 7′ magas, anyaga vöröskő.”
(Archeológiai Közlemények X.kötet II.füzet.)

1900-körül id. Király Imre emlékezetből lerajzolta a templomot. Tímár József főjegyző 1954-ben írt monográfiájából:

„Régi öregek,akik még abba a templomba jártak-mert csak a XIX.század végén bontatta el a káptalan – azt állították, hogy a kórus fából volt és a hajóból falépcsőn lehetett felmenni. A templom mellett volt egy nagyon hosszú, nádtetős épület, több szobával, a régiek szerint ez volt a lelkészlakás. Magát a templomot a Séd árterébe építették. Sokszor el is öntötte a víz, ezért rongálódott meg és bontották el, de a lelkészlakás még 1910-ben meg volt, a veszprémi Káptalan cselédei laktak benne. Később ezt is elbontották.”

A Csonkatorony régen
Forrás: Fortepan

A Csonkatorony hosszú évtizedekig tartó némaságát nagyszabású közösségi összefogásnak köszönhetően, 2017-ben törte meg a Gombos Miklós őrbottyáni mester által készített két új harang zúgása. A Csonkatorony ékeit Maciej Ostrowski és Ambrus Tibor – Myślenice és Csopak polgármesterei – avatták fel ünnepélyes keretek között, advent első vasárnapján.

Mellette kis park és játszótér található, kedvelt pihenőhely és minden évben itt állítják fel a karácsonyi betlehemet is.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva