likeBalaton.hu | 2023.09.25. 12:00
Költözzünk a Balatonhoz?!
Sokan érezzük úgy egy-egy pihentető nyaralás után, hogy milyen csodálatos lenne a természet közelségében, egy kertes házban élni. A Balaton partjának varázsa, a madarak csicsergése, a friss levegő és a tágas kert mind-mind hívogatnak. De mielőtt megtennénk egy ilyen nagy lépést, érdemes végiggondolni néhány fontos szempontot.

A kertes házak varázsa a Balaton partján

A városi nyüzsgés után sokan vágyunk a kertes házak nyugalmára, különösen a Balaton partjának idilli környezetében. Azonban mielőtt ezt a nagy lépést megtennénk, érdemes mélyebben elmerülni a részletekben.

Költségvetés és rejtett költségek: mit érdemes tudni?

Először is nézzük a költségvetést és a rejtett költségeket. Bár egy kertes ház gyakran olcsóbbnak tűnhet, mint egy városi lakás, az ingatlan ára nagyban függ a helyszíntől, a ház méretétől és állapotától. A fenntartási költségek, mint a kerti munkák, a fűtés, a vízellátás és a karbantartás, idővel jelentősen növekedhetnek. Régebbi házak esetén szükség lehet felújításra is.

Távolság és közlekedés: mennyire vagyunk mobilisak?

A távolság és a közlekedés is fontos szempont. Ha nem otthonról dolgozunk, fontos figyelembe venni a munkába járás időtartamát és költségeit. A gyerekek iskolába és óvodába való bejárása is fontos tényező. A kisebb településeken gyakran kevesebb a tömegközlekedési lehetőség, ami korlátozhatja a mobilitást.

Mintha állandóan nyaralnál, akár olyan is lehet a home office
Fotó: shutterstock

Infrastruktúra és szolgáltatások: mi vár ránk a vidéken?

A következő nagy kérdés az infrastruktúra és a szolgáltatások. A városokhoz képest a vidéki területeken gyakran lassabb az internetkapcsolat, ami nemcsak a telekommunikációban jelenthet problémát, de kifejezetten bosszantó, ha egyébként otthonról is dolgozhatnánk. Az egészségügyi ellátás is más lehet: a kórházak, orvosok és gyógyszertárak elérhetősége kritikus szempont. A bevásárlás is más: míg a városban számos bolt található, egy kisebb településen kevesebb lehetőség áll rendelkezésre.

A városi élet forgatagától eltérően a kisebb települések közösségi élete más ritmust és dinamikát kínál. Sokan vonzódnak a kisebb közösségek intimitásához és a személyesebb kapcsolatokhoz, de az új környezetbe való beilleszkedés kihívásokkal is járhat. Nagyon jó dolog, hogy a kisebb településeken az emberek jobban ismerik egymást, ami szorosabb közösségi kötelékeket eredményez. Ez előnyt jelenthet, mivel könnyebben építhetünk kapcsolatokat, de ugyanakkor a magánéletünk is kevésbé maradhat privátnak. Az új lakosoknak pedig időre lehet szükségük, hogy megtalálják a helyüket a közösségben. Fontos a türelem, az aktív részvétel a helyi eseményeken és a nyitottság az új emberek és tapasztalatok iránt.

Bár szezonon kívül csendes, természetközeli, nyugodt arcát mutatja a Balaton, a nyári időszakban többen vannak a tónál, mint a fővárosban, így például a zaj ilyenkor itt is kikerülhetetlen.

Tudjuk, hogy a kertes ház számos előnnyel jár, mint a friss levegő, a természet közelsége és a saját zöld terület, de nem szabad megfeledkeznünk a kihívásokról sem. Érdemes mérlegelni, hogy készen állunk-e a kert gondozásával járó felelősségekre és költségekre. Egy jól gondozott kert ugyanis nem csak időt és energiát, hanem elkötelezettséget is igényel. A fűnyírás, a növények ültetése és gondozása, a gyomlálás és az öntözés mind időigényes tevékenység. Ráadásul ezek a feladatok szezonálisak, így az év folyamán változó intenzitással kell velük foglalkoznunk. A kertes ház fenntartása sem olcsó. A növények, a műtrágya, a kerti eszközök és a vízszámla mind költségekkel járnak. Ezen felül, ha valami elromlik, vagy kártevők támadnak, az is plusz költséget jelenthet. És szembesülhetünk a természet kihívásaival is, mint a csigák, hangyák vagy a különféle rovarok. Ezen felül az időjárás is befolyásolja a kertünket: túl sok eső, túl kevés eső, fagyok stb. S, ha már a nyaralás adta az ötlete a költözéshez, azt is érdemes átgondolni, hogy ha elutazunk, vagy nyaralni megyünk, a kertünk nem vár. Az öntözés, a növények gondozása folyamatos figyelmet igényel, így gyakran szükség lehet valakire, aki ebben az időszakban gondoskodik róla.

Egy kertes ház a Balaton partján sok élményt és sok munkát is ad

Másképp nem pótolható élményt ad a saját kert, de tennivaló is van vele
Fotó: shutterstock

 

A Balaton közelében élni csodálatos, de mennyire leszünk távol a munkahelyünktől, az iskolától vagy az orvostól? A közlekedési lehetőségek korlátozottabbak lehetnek, és a téli időszakban az utak állapota is nehezítheti a közlekedést.

S, ha most úgy érzed, hogy végképp lebeszéltünk a Balatonhoz költözésről, akkor még jobban megnehezítjük a választást. Mert a Balatonnál élni csodálatos dolog. Sokan csak nyaralóként ismerik, de azok számára, akik a partján élnek, a Balaton sokkal többet jelent. A Balaton mellett élve a tó csendjét és nyugalmát élvezhetjük. A hullámok lágyan csapkodnak a parton, a madarak énekét hallgathatjuk, és a szél lágyan simogatja az arcunkat. Egy ilyen környezetben a gondolataink is tisztábbak, a lelkünk pedig nyugodtabb. Egy erős közösség részévé válhatunk. Az emberek itt közelebb állnak egymáshoz. A tóparti élet nem csak a szépségéről és a nyugalomról szól, hanem a közösségről, a hagyományokról és azokról a különleges pillanatokról, amelyeket csak itt élhetünk meg.

 

 

 

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva