likeBalaton.hu | 2022.03.30. 12:00
A Berek Világa Látogatóközpont Fonyódon várja a természetkedvelőket
A Berek védett természeti értékekkel teli, csodálatos természeti környezet. Fonyódon most látogatóközpontban is megismerhetjük ezt a világot.

Az elmúlt tizenkét évben nyolcvankét új természetvédelmi területet hirdettek ki

Mindezt mintegy négyezer-kétszáz hektáros kiterjedéssel, valamint megközelítőleg tizennyolc-húszezer hektárral növelték a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő területek arányát.

Az állami természetvédelemben az elmúlt tizenkét évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben négy és fél milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ez az összeg mostanra eléri a húszmilliárd forintot. Az igazgatóságok munkatársainak létszáma megduplázódott, 2010-hez képest hatszázkilencvenháromról ezerháromszázhetvenkettőre emelkedett.

Kis-Balaton
Fotó: Mihály Szilvia

 

A nemzeti parkok állatállománya negyvenöt százalékkal emelkedett

A nemzeti parkokban génmegőrzési céllal nevelt állatállomány tizennégyezres egyedszámmal negyvenöt százalékkal emelkedett ebben az időszakban, és a magyar haszonállatok a gyepek karbantartására is kiválóan használhatók.

Száznyolcvanhét beruházás keretében, hetvennyolc milliárd forint felhasználásával

háromszázhúszezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

– Ezen beruházások közé tartozik a ma átadott Berek Világa Látogatóközpont is, mely hiánypótló létesítmény lesz ökoturisztikai és infrastruktúrális szempontból az idén huszonöt éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén. A változó társadalmi igényekhez igazodva az ilyen létesítményekkel tudjuk az éves szinten egymillió-hatszázezer látogatót fogadó nemzeti parkok vonzerejét növelni – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A végzet elé léptek: megmentik a kiszáradástól a mocsárvilágot Balatonfenyvesnél
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az országos látogatószám egynegyede a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban koncentrálódik

A látogatók többek között a Tihanyi Levendulaházban, a Bakonybéli Pannon Csillagdában, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Lóczy-barlang, illetve az új ordacsehi Berek Világa Látogatóközpontban ismerkedhetnek a természetvédelemmel vagy a környezeti neveléssel.

Március a barlangok hónapja, nézd meg, hogy a Balaton körül milyen barlangokat nézhetsz meg.

A réteket is fontos rendbe tenni, hiszen oxigéntermelésük ugyanolyan jelentős, mint az erdőké, és még bivalylegelőnek is alkalmasak
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Tavaly hatalmas lángokkal égett a berek Fonyódnál. Nézd meg itt tudósításunkat.

– Kötelességünk az őshonos halfajaink védelme, a különleges élőlényekre, állatfajokra vigyáznunk kell. Itt a fonyódi Berek területén kiemelt jelentőségű halfajunk a lápi póc, mely kizárólag hazánk területén él – mondta Szári Zsolt, Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztosa.

Szári Zsolt szenvedélyes horgász és a Balaton szerelmese is. Itt olvashatsz vele egy hosszabb beszélgetést a munkájáról.

Ha érdekel, hogy a miniszteri biztos milyen könyvet írt a balatoni horgászatról és a horgászélményeiről, itt elolvashatod.

A Berek Világa Látogatóközpont még építés közben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Berek Világa Látogatóközpontban megismerhetjük a dél-Balatoni berkek világát

– Az ökoturisztikai térképen ez Somogy megye hiánypótló létesítménye, ahol méltó módon fogadhatják látogatóikat, akik megismerkedhetnek a dél-Balatoni berkek világával.

A beruházás különleges értékét tovább növeli, hogy illegális hulladéklerakó helyén épült, mely a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében került felszámolásra.

Az igazgatóság működési területén ez a bemutatóhely tizenhetedikként szolgálja ki a természet iránt érdeklődők igényeit – Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

Ordacsehi, 2020. november 10.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója (b) és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára (j) a Tisztítsuk meg az Országot! programban, a több száz köbméter illegális hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról tartott sajtótájékoztatón, az Ordacsehi Natura 2000 bemutatóhely építési helyszínén, a Berek Világa Látogatóközpont területén 2020. november 10-én.
MTI/Varga György

 

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva